Günümüzde koroner arter hastalığı ülkemiz ve dünyada erişkin ölüm nedenleri arasında 1. sırada yer alıyor. Bu hastalıkta kalbin kas dokusunu besleyen koroner arter adını verilen damarlarda daralma ve/veya tıkanma söz konusu. Bunun sonucu olarak hastalarda göğüs ağrısı ve kalp yetmezliği olabiliyor bazen de hastalık kendisini direkt kalp kriziyle gösterebiliyor.
Koroner arter hastalığı tedavi seçenekleri
Koroner arter hastalığında tedavi seçeneği olarak kabul görmüş 3 tedavi metodu mevcut. Bunlar, ilaç tedavisi, balon anjiyoplasti-stent uygulaması ve koroner by-pass ameliyatı.
Balon anjiyoplasti-stent ve/veya koroner by-pass ameliyatı gerektiren hastalarda tedavi metodunu belirlemede kardiyolog ve kalp damar cerrahisi doktorunun, hastanın yaşı, yaşam tarzı, ek hastalıklarının varlığı gibi faktörleri göz önüne alarak karar vermesi gerekiyor. Sanılanın aksine tedavide önce stent sonra gerekirse koroner by-pass ameliyatı gibi bir sıralama bulunmuyor. Uygulanacak tedavi yönteminin tamamen hastaya özgü olması gerekiyor, doğrudan koroner by-pass ameliyatı gerektiren bir hastada stent uygulanmasının da beraberinde kalp krizi riskini taşıyabiliyor.
Koroner by-pass ameliyatlarının yüzde 1 veya 2 risk oranıyla yapılabiliyor. Hastaların ameliyat olması gereken zamanda ameliyat korkusu nedeniyle işlemleri gecikiyor ve stent tedavisini tercih ediyorlar. Aşırı stent uygulamaları da ileri zamanda yapılan koroner by-pass ameliyatlarının erken ve orta dönem sonuçlarını kötü yönde etkiliyor.