Miyom nedir?
Miyom, uterus (rahim) içinde bulunan iyi huylu bir tümördür. Miyomlar, rahim duvarının düz kas hücrelerinden ve bağ dokusunda oluşan tümörlerdir. Miyomlar uterusda bulundukları yere göre 3 farklı türdedir.
- Subserozal miyomlar: Subserozal miyomlar, rahim dışına pelvise doğru büyürler.
- İntramural miyomlar: Bu miyomlar rahmin kas duvarında gelişir.
- Submukozal miyomlar: Bu miyomlar nadirdir. Rahim içine doğru büyürler.
Miyom belirtileri nelerdir?
Miyomların çoğu hiçbir belirti vermez ve rahatsızlık yaratmaz. Miyomlar rahmin üstünde,rahim kas tabakasında veya rahmin içinde olabilir. Bulunduğu yere göre ve büyülüğe göre şikayetleri değişebilir. Miyomlar en çok kanama, ağrı ve bası bulgusu şikayetlerine neden olurlar.
Miyom belirtileri şunlardır:
- Adet kanamalarında artış veya uzama
- Aşırı adet kanaması
- Adet dönemi aralıklarında kısalma
- Adet dışı kanama
- Pelvik ağrı veya basınç hissi
- İdrar yaparken zorluk veya sık idrara çıkma hissi
- Kabızlık veya ishal
- Karın şişkinliği
- Sırt ağrısı veya bacaklarda ağrı
Miyom neden olur?
Miyom, genellikle kadınların 40'lı yaşlarında ortaya çıkarlar. Miyomların kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir, birkaç faktörün miyomların oluşumunda rol oynadığını düşünülmektedir.
Östrojen hormonu, miyomların büyümesinde etkili olabilir. Bu hormonlar, miyomların düz kas hücrelerinin büyümesini ve bölünmesini teşvik edebilirler.
Genetik faktörler de miyom oluşumuna katkıda bulunabilir. Ailede miyom öyküsü olan kadınların miyom geliştirme riski daha yüksektir. Ayrıca, erken adet görme ve obezite miyom oluşmasına neden olabilir.
Miyom nasıl teşhis edilir?
Miyomların tanısı, fiziksel muayene ve görüntüleme testleri ile konulabilir. Pelvik muayene yaparak miyomların varlığını tespit edebilir. Rahimde ve pelvik bölgede sertlikler ve nodüller hissedilebilir. Ultrasonografi, miyomların boyutunu ve konumunu belirlemek için en sık kullandığımız görüntüleme testidir. Ayrıca, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) da teşhiste kullanılabilir .
Miyomlar kanser midir?
Miyomlar, iyi huylu tümörlerdir ve kanserleşmezler. Ameliyat sonrası patolojisi sarkom(uterus kanseri) ise o baştan beri kanserdir. Sarkomlar nadir görülen tümörlerdir.
Miyomlar hamile kalmayı engeller mi?
Miyomlar yeri ve büyüklüklerine bağlı olarak hamile kalmayı olumsuz etkileyebilir .Ayrıca gebe hastada kanama,düşük,erken doğum gibi problemler yaratabilir.
Miyom nasıl tedavi edilir?
Miyomların ilaçla tedavisi yoktur. Miyoma bağlı kanamalarda kanamayı kesmek ve azaltmak için hormonal tedaviler kullanılır. Geçici menopoza sokan iğneler ile miyomlar küçülür ancak ilaç bırakılınca bir süre sonra aynı boyuta gelirler.
Miyomun tedavisi myomektomidir. Myomektomi açık ameliyat, laparoskopi (kapalı ameliyat) ve histeroskopi ile yapılabilir. Miyomun büyüklüğüne sayısına ve yerleşim yerine göre bu yöntemlerden biri seçilebilir. Laparoskopik myomektomi hastaların çoğunda laparoskopi konforu ile başarıyla uygulanmaktadır. Menopoza yakın dönemlerde histerektomi de uygulanabilir bir yöntemdir.
Miyomlar ne zaman cerrahi müdahale gerektirir?
Miyomların çoğu hiçbir belirti vermez ve rahatsızlık yaratmaz. Bu hastalar 6 ay ara ile ultrason ile takip edilmelidir. Miyomlar kanama, pelvik ağrı ve bası bulguları yaparsa ve çok hızlı büyüyorsa mutlaka cerrahi tedaviye başvurulması gerekmektedir.
Miyom için bitkisel tedavi yöntemleri var mı?
Bitkisel tedavi, şikayetleri azaltma amacıyla uygulanabilmektedir. Sadece bitkisel tedavi ile miyomlar yok olmamaktadır.
Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı