Gözde kornea merkezinin incelmesiyle ortaya çıkan ve çoğu hastanın habersiz olduğu keratokonus, ergenlik çağında başlıyor ve 20’li yaşlarda fark ediliyor. Zamanında müdahale edilmediğinde kornea nakline kadar giden keratokonus, erken teşhis ve doğru tedaviyle kontrol altına alınabiliyor.

Keratokonus neden olur?

Hastalık toplumda 2 bin kişiden birinde görülüyor. Keratokonus hastalığının ortaya çıkmasında genetik yatkınlık en önemli etken. Özellikle çocukluk çağında vernal (bahar) konjuktiviti geçiren ve gözünü ovuşturarak kaşıyan çocuklarda keratokonus görülme sıklığı fazladır. Alerjik zemin ve sık göz ovalamak hastalık riskini artırıyor.

Keratokonusun belirtileri

  • Gözde sürekli alerji veya kaşıntı olması (hafif göz irritasyonu)
  • Devamlı ilerleyen miyopi ve astigmatın olması
  • Gözlüğe rağmen net görememek
  • Işığa hassasiyetin artması
  • Göz kamaşması


Keratokonus tedavi yöntemleri

Hastaların bile haberi olmadan taşıdığı göz hastalığı keratokonus, geç teşhis ve yanlış tedavi nedeniyle kornea nakli gerektirebiliyor. Gözün ön tabakası olan korneanın merkezinin incelip sivrileşmesi sonucu ortaya çıkan keratokonusun, ergenlik çağıyla başlayıp 20’li yaşlarda fark ediliyor. Hastalık, 20-40 yaşları arasında ise ilerliyor. Bu nedenle erken tanı ve tedavi, ileride ortaya çıkabilecek ciddi görme sorunlarının önlenmesi açısından büyük önem taşıyor.

  • CCL (corneal cross-linking): Corneal cross linking (CCL) tedavisinde amaç kornea yapısının güçlendirilmesi ve hastalığın durdurulmasıdır.
  • Riboflavin (B2 vit) damlatılması: İşlem öncesi topikal anestezik damla ile göz uyuşturulur. Topikal anestezik damla sonrasında künt bir spatül ile kornea epiteli mekanik olarak kaldırılır. Riboflavin solüsyonu, epiteli kaldırılmış kornea üzerine 5 dakika ara ile 2'şer damla 30 dakika boyunca damlatılır.
  • UV ışığın uygulanışı: 30 dakika sonrasında hasta biomikroskoba oturtulur. Ön kamarada riboflavin floresansı görüldükten sonra hasta tekrar ameliyathaneye alınır. 370 nm UV kornea yüzeyinden 4-5 cm uzaklıkta, yaklaşık 7 mm'lik bir alanda 5-10 dakika uygulanır. UV tatbiki sırasında her 1 dakikada 2'şer damla riboflavin damlatılır. İşlem sonrasında göze bandaj kontakt lens takılır, göz kapatılmaz.
  • Cross-linking (moleküler düzeyde çapraz bağlanma) tedavisi: UV-Cross linking ameliyatı, UVA ışığı ve riboflavin kullanılarak korneanın kollajen moleküllerine etki edip kornea mekaniğini arttırarak keratokonus hastalığındaki ilerlemeyi durdurabilir.
16.06.2020




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız