Bu yazıda sizlere son zamanlarda fazlasıyla medyatik bir konu olan aralıklı oruçtan bahsedeceğim. Zaman kısıtlamalı yeme olarak da bilinen aralıklı orucun birden fazla türü var ancak en sık uygulanan versiyonu 16 saat aç kalıp 8 saat yemek yemek şeklindedir.

Bu yeme şeklinin bir yararı var mıdır derseniz, evet vardır. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, aralıklı orucun kilo vermeye çok önemli bir etkisi var. Özellikle diyabet adayı olan kişilerin parametrelerini olumlu yönde etkilediğine dair veriler mevcut. Aynı zamanda kalp sağlığına iyi geldiği, beyin fonksiyonlarını ve konsantrasyonu artırdığı yönünde bulgular olduğu biliniyor.

Bu yıl Amerikan Kalp Cemiyeti tarafından yayınlanan bir posterde aralıklı orucun kalp hastaları için iyi olmadığı, bu hastaları öldürebileceği yönünde bir yorum paylaşıldı. Ancak bu posterin bilimsel açıdan sıkıntılı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Hastalara anket yoluyla ulaşılarak veri toplanan, gözlemsel bir çalışmaya dayanmaktadır. Hastaların tüm parametreleri, sorulan sorulara doğru cevap verip vermedikleri ve en önemlisi ne yedikleri belli değildir. Bu sebeple bu çalışmayı bilimsel olarak görmemek gereklidir. Ancak yine de aralıklı orucun kalp sağlığına olan etkileri konusunda bilimsel çalışmalar artarak devam etmelidir.

Peki aralıklı orucun kalbe faydası var mıdır? Sigarayı bırakmanın, egzersiz yapmanın, kilo vermenin, tansiyonu, kolesterolü, şekeri kontrol altında tutmanın nasıl ki kalp sağlığına yararı varsa; aralıklı orucun da aynı şekilde yararı olabilir. Eğer şekerinizi kontrol etmeyi, tansiyonunuzu düşürmeyi, kiloyu vermeyi sağlayabilirse faydalı olduğunu söylemek mümkündür. Hiçbir uygulamaya mucizevi olarak bakmamak gerekir. Burada önemli olan kişinin kendini bilmesidir. Bununla birlikte, bu yeme şeklini benimsemek isteyenler doktorundan mutlaka izin almalıdır. İleri düzey şeker hastalarının, insülin kullananların, düzenli ilaç kullananların, kalp yetmezliği ve göğüs ağrıları olanların, damar tıkanıklıkları olan hastaların bu diyeti yapmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gereklidir.

Ben kendim de bu diyeti uyguluyorum. Ancak benim bilinen bir hastalığım yok. Günde 4 saat içerisinde ne yiyebilirsem yiyorum. Bu diyetin diğer bir faydası da iştahınızı kısıtlıyor olması. Açlığa alıştığınızda enerjiniz çok yüksek oluyor ve yemek yemeyi canınız istemiyor. Ancak söylediğim gibi, bu diyeti sağlıklı olanların uygulaması daha kolay ve daha doğrudur. Bu tarz bir beslenme çeşidi ile yaşamaya çalışanlar eğer bundan zarar görüyorlarsa, mutlu olmuyorlarsa, kiloları tam tersine artıyorsa, bırakmaları daha uygun olacaktır.

Akıldan çıkarılmaması gereken bir diğer konu ise, aralıklı oruç sırasında belli bir saat aralığında beslenirken sağlıklı gıdalar tüketilmesi gerektiğidir. Uzun süre aç kalındıktan sonra kalp ve vücut sağlığına zarar verecek katkı maddeli ve şekerli gıdalar tüketmek fazlasıyla yanlıştır. Bu şekilde aralıklı oruçtan istediğimiz sonucu elde etmek de mümkün olmayacaktır.
 

Prof. Dr. Timur Timurkaynak

Bayındır İçerenköy Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı

22.10.2024




loading
x

Randevu Talebi Oluşturma

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız