CENNET HURMALI ŞEKERSİZ KEK
Malzemeler:
- 3 adet cennet hurması
- 3 adet yumurta
- 1 bardak süt
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 2 su bardağı tam buğday unu
- 2 paket kabartma tozu
- 1 avuç fındık
- 1 avuç ceviz
- Kuru üzüm
- Kuru kayısı
- Kuru incir
- Tarçın
- Hindistan cevizi
Yapılışı:
Yumurtalar mikser yardımıyla çırpılır. Üzerine süt ve sıvı yağ eklenip, çırpmaya devam edilir. Fındık ve ceviz, rondo ile parçalanıp bu karışıma eklenir. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar un konulur. Son olarak kabartma tozu ile rondo’da parçalanan cennet hurması, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm ve tarçın kek hamuruna ilave edilir.
Kek kalıbına aktarılan karışım, 180 derece ısıya sahip fırında, 40 dakika boyunca pişirilir. Servis edilirken, hindistan cevizi ile süslenir.
LEZZET TOPLARI
Malzemeler:
- 15 adet suda bekletilmiş ve çekirdekleri çıkarılmış hurma
- 1 avuç fındık
- 1 avuç ceviz
- Toz tarçın
- Yulaf ezmesi
- Hindistan cevizi
- Kıvam vermesi için biraz süt
Yapılışı:
Tüm malzemeler blender yardımıyla karıştırılır ve küçük toplara ayrılır. Hazırlanan toplar, arzuya göre hindistan cevizi ile süslenir.
ŞEKERSİZ TARÇINLI & ZENCEFİLLİ KURABİYE
Malzemeler:
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 2 yemek kaşığı şekersiz keçiboynuzu özü
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı zencefil
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket kabartma tozu
- Alabildiği kadar tam buğday unu
Yapılışı:
Yumurta çırpılır ve içine süt ilave edilir. Un hariç tüm malzemeler sırasıyla ilave edilir. Un, ele yapışmayacak kıvama gelene kadar eklenir. Elde edilen hamur, merdane ile ince bir şekilde açılır ve kurabiye kalıpları ile şekil verilir. Yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisinde, 160 derecede 15 dakika pişirilir.
ŞEKERSİZ KAKAOLU KEK
Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 150 cc süt
- 75 cc sıvı yağ
- 4 yemek kaşığı şekersiz keçiboynuzu özü
- 2 yemek kaşığı toz tarçın
- 2 yemek kaşığı kakao
- 2 bardak tam buğday unu
- -2 küçük boy Trabzon hurması
- 1 küçük boy muz
- 2 paket kabartma tozu
Yapılışı:
Yumurta, süt, yağ, keçiboynuzu özü, tarçın, kakao ve buğday unu karıştırılır. Trabzon hurması ve muz ayrı ayrı rondodan geçirilir ve bu karışıma eklenir. Son olarak kabartma tozu ilave edilir ve 180 derecede 45-50 dakika pişirilir.
TUZLU KRAKER
Malzemeler:
- 2 bardak nohut unu
- 2 bardak yulaf
- 300 cc süt
- 75 cc sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı susam
- 2 yemek kaşığı çörek otu
- 1 yumurta sarısı
- Tuz
Yapılışı:
Yulaf rondodan geçirilir. Ardından tüm malzemeler karıştırılır ve hamur haline getirilir. Hamur, iki yağlı kağıdın arasına yerleştirilerek merdane yardımıyla açılır ve kare parçalar şeklinde kesilir. Küçük kareler tepsiye yerleştirilir ve üzerine yumurta beyazı sürülür. 180 derecede üstü kızarana kadar pişirilir.
HURMALI ŞEKERSİZ FISTIK EZMELİ TOPLAR
Malzemeler:
- 15 adet çekirdeği çıkmış suda bekletilmiş kuru hurma
- 1 kase kavrulmuş fındık
- Şekersiz fıstık ezmesi
- Hindistan cevizi tozu
Yapılışı:
Hurmalar rondodan geçirilip hamur haline getirilir. Fındıklar rondodan çekilip un haline getirilir. Hurma ve fındık birlikte yoğrulur. Elde edilen karışım küçük parçalar halinde açılır. İçine fıstık ezmesi sürülüp top haline getirilir. Son olarak hindistan ceviz tozuna batırılır.
Not: Bütün karşımında 5 porsiyon meyve kadar hurma bulunuyor. Gün içindeki 1 porsiyon meyve hakkınızı yemek yerine, yaptığınız topların beşte birini tüketebilirsiniz.
ANNE TUZLU KEKİ
Malzemeler:
- 3 yumurta
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- Yarım su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı süt
- 1 paket kabartma tozu
- 2 çay kaşığı karbonat
- Rendelenmiş karışık peynir (1 kase kadar)
- Dereotu ve maydanoz (ince kıyılmış)
- Tuz
- Susam ve çörek otu
- Aldığı kadar mısır unu ve siyez unu (eşit miktarda kullanın)
Yapılışı:
Yumurtalar çırpılır. Un hariç bütün malzemeler ilave edilir. Karbonatın üzerine 1-2 damla limon sıkılır. Kek hamuru kıvamına gelinceye kadar un eklenir. Fırın kabına konulur, üzerine susam ve çörek otu serpilir. 180 derecede yaklaşık 35-40 dakika pişirilir.
Not: Bir bardak çay ve 2 parmak kalınlığında bir dilim kek, ideal bir ara öğün olur.
TAM BUĞDAY LAVAŞI İLE PİZZA
Malzemeler:
- Tam buğday lavaşı
- Kaşar peyniri
- İsteğe göre mantar, zeytin ve mısır
- Salça
Yapılışı:
Lavaşın üzerine salça sürülür ve istenilen baharatlar eklenir. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve istenilen diğer malzemeler eklenir. 200 derecelik fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
Not: 1 adet tam buğdaylı lavaş, 2 dilim ekmek ile 1 tatlı kaşığı yağa eşdeğerdir.
SAĞLIKLI PİZZA
Malzemeler:
- Kabak ya da karnabahar
- Yumurta
- Kaşar peyniri
- İsteğe göre baharat
- Salça
Yapılışı:
Pizzanın tabanı için kabak ya da karnabahar rendelenir. Rendelenen sebzelerin suyu iyice çıkarılır. Ardından sebzeler,1 adet yumurta ve istenilen baharatlar ile karıştırılır. Yağlı kağıt koyulan fırın tepsisine ince bir tabaka şeklinde yayılır. Üzerine biraz sulandırılmış salça sürüldükten sonra kaşar peyniri ve istenilen pizza malzemeleri eklenir. 200 derecelik fırında, üstü kızarıncaya kadar pişirilir.