Yeni okul dönemiyle birlikte çocuklar okula başlıyor... Kimi çocuk için ilkokul heycanı, kimisi için çok özlediği arkadaşlarına kavuşma sevinci, bazıları içinse kaygılı bir dönem. Tüm çocuklar için ortak olansa beslenme düzeni değişimi. Bu dönemde çocukların zihinsel aktiviteleri ve fiziksel aktiviteleri artacak, aynı zamanda büyüme gelişmenin hızla devam ettiği bir dönemde olmaları sebebiyle genel beslenme gereksinimlerinde de artış gözlenecektir. Bu dönemde enerji gereksinimleri fazladır özellikle minerallerden kalsiyum, demir, çinko; vitaminlerden B vitaminleri, D ve A vitaminlerine ihtiyaçları vardır.

Sağlıklı ve dengeli beslenme çocuğunuza hem yeterli enerjiyi hemde gerekli besin öğelerini verir. Bu sayede büyüme gelişmesi hızla devam eder,okul için gerekli yüksek konsantrasyonu sağlar. Çocuğunuz gününün çoğunu okulda geçirmektedir. Bu sebeple okulda yedikleri oldukça dikkat edilmesi gereken bir konu. Bu durumda ailelerin aklındaki soru ise: ‘Beslenme çantasını nasıl hazırlamalıyım?’oluyor. Her çocuğun gereksinimi ve beslenem alışkanlıkları farklıdır, bu yazımızda sizlere fayda sağlayabilecek genel bir ‘Beslenme çantası nasıl olmalı?’ sorusunu yanıtlayacağım.

Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanmalıdır?

• Beslenme çantasının içerisi mutlaka temizlenmeli ve sonra yiyecekler yerleştirilmelidir.
  • Yiyeceklerin bozulmasını önlemek için ısı yalıtımlı çantalar tercih edilebilir.
  • Pişmiş ve çiğ gıdalar ayrı ayrı kaplara yerleştirilmeli ve birbirine karıştırılmamalıdır.
  • Çocuğunuzun enerji, protein, karbonhidrat,yağ vitamin ve mineral gereksinimini karşılamaya yardımcı olan öğünler planlanmalıdır.
  • Yumurta, pankek, meyveler, kefir, ayran, süt, taze sıkılmış meyve suyu,ev yapımı sandiviçler, poğaça ve kekler beslenme çantasında bulunabilir.

Hangi yiyecekler beslenme çantasından uzak tutulmalı?

• Hazır paketli gıdalara beslenme çantasında yer verilmemelidir.
  • Koku oluşturmayan ve beslenme saatine kadar bozulmadan saklanan gıdalar tercih edilmelidir.
  • Gazlı içecekler ve hazır meyve suları yerine sade süt, ayran, sade kefir, taze sıkılmış meyve suyu gibi besleyici değeri yüksek içecekleri tercih edilmelidir.
  • Şeker ve şekerli besinler beslenme çantasında sıklıkla bulundurulmamalı, şeker ihtiyacı ev yapımı kekler ve kuru meyvelerden karşılanabilir.
  • Kızartılmış besinlerdense fırınlanmışlar tercih edilmeli (patates,köfte,börek vb.)

Örnek beslenme çantası menüsü:

Kahvaltı öğünü için;

• Haşlanmış yumurta+peynir+ekmek+salatalık
  • Kaşarlı omlet+ekmek+domates+zeytin
  • Süt+ peynirli tost
  • Pancake + taze sıkılmış meyve suyu

Ara öğünler için;

• 1 avuç kuruyemiş
  • 1 porsiyon meyve (soyması kolay olmalı veya siz dilemleri hazırlamalısınız)
  • Ev yapımı kek
  • 1 bardak kefir +2 kuru kayısı

Öğlen öğünü için;