Rinoplasti Nedir?
Estetik ve fonksiyonel değişimi bir araya getiren rinoplasti, burnun yeniden şekillendirilmesi işlemi olarak adlandırılmaktadır.
Burnun dışarıdan görünen yapılarının yeniden şekillendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen bu işlem, burun tıkanıklığı gibi sağlık sorunlarına çözüm olmakla birlikte estetik sonuçlar da sunmaktadır.
Rinoplastinin faydalarını vurgulayan Bayındır İçerenköy Hastanesi, Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Onur Ergün konu hakkında şunları söylemektedir:
“Rinoplasti, burnun yeniden şekillendirilmesi işlemidir. Bu cerrahi müdahale burnun dışarıdan görünen yapılarının estetik ve fonksiyonel olarak yeniden şekillendirilmesini kapsar ve burun kemiklerini, kıkırdaklarını ve yumuşak dokusunu yeniden şekillendirerek hem güzel hem de fonksiyonel bir burun elde etmeyi amaçlar. Rinoplasti ile burun tıkanıklığı varsa giderilmeli ve sağlıklı nefes alabilen bir burun elde edilmelidir. Söylemesi kolay ama ulaşması güç olan bu hedef için hastadaki anatomiye göre çok çeşitli cerrahi tekniklerden uygun olanların seçilmesi ve başarıyla uygulanması gereklidir.”
Sağlık ve Estetik Bir Arada!
18 yaşını geçmiş bireylerin rinoplasti için uygun adaylar olduğunu belirten Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Onur Ergün şunları eklemektedir:
“Reşit olmayan kişilerde ise erişkin yüz gelişimi tamamlanmışsa, aile onayı ile ameliyat yapılabilmektedir. Ayrıca burun tıkanıklığı nedeniyle burun içinin düzeltilmesi planlanan bir hastanın estetik isteği de varsa, iki işlemin aynı ameliyatta gerçekleştirilmesi çok daha uygundur. Hedeflediğimiz sonuç simetrik, hastanın istekleri ve yüzünün genel yapısı ile uyumlu, doğal bir burundur. Elbette böyle bir sonuç alabilmek için de onlarca cerrahi teknik arasından duruma göre seçim yapılmalı ve uygulanmalıdır.”
Rinoplasti Öncesi Hazırlık Aşamaları
- Hastanın burnu ile ilgili şikayetlerinin dinlenmesi
- Hastanın beklentilerinin öğrenilmesi
- Hastanın burnuna daha önce yapılmış tedavi ve cerrahi işlemler hakkında bilgi alınması
- Hastanın fiberoptik inceleme dahil KBB muayenesinin yapılması
- Gerekli olursa bilgisayarlı tomografi ile burun ve sinüslerin değerlendirilmesi
- Ameliyat öncesinde gerekli görülen sinüzit, alerji, polip vs. sorunların tedavi edilmesi
Ameliyat Sonrası Süreçler
Rinoplasti ameliyatında kemik çatıyı şekillendirebilmek adına kemik kesileri yapıldığı için her ne kadar ultrasonik osteotomi cihazlarıyla oldukça azalmış olsa da ameliyat sonrasında bir miktar şişlik ve morluk kaçınılmaz olmaktadır. Ancak bu gibi durumlar ameliyattan sonra yaklaşık olarak üçüncü günden sonra hızla azalmakta ve birinci hafta itibariyle büyük oranda düzelmektedir. Burun içinde de şişlikler olacağı için ameliyat sırasında burun içine silikondan ve hava kanalları olan tamponlar yerleştirilmekte ve 3-4 gün sonra yapılacak olan kontrolde bu tamponlar alınmaktadır.
Ameliyat sonrası süreçte hastaların dikkat etmesi gerekenler şunlardır:
- 6 hafta boyunca darbe almamak
- Ağır gözlük kullanmamak
- Ağır spor yapmamak
- Güneşten korunmak
- Burun içini sık sık yıkamak
- Yağlı damla damlatmak
- Doktor kontrollerini ihmal etmemek
Hastalar operasyon sonrası ikinci günden itibaren duş alabilmektedir. Yeme-içme kısıtlaması ise hiç yoktur.
Doç. Dr. Onur Ergün
Bayındır İçerenköy Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi