Normal doğum nedir?

Doğru terminoloji “vajinal doğum”dur. Vajinal doğum, bebeğin annenin doğum kanalından geçerek dünyaya geldiği doğum şeklidir.

Kimler vajinal doğum için uygundur?

Vajinal doğumu etkileyen pek çok fiziksel ve hormonal faktör vardır. Gebelik süresince anne ve bebek sağlığını etkileyen ciddi bir sağlık sorunu olmadığı müddetçe, bebeğin pozisyonu, plasentanın yerleşimi ve  pelvik yapısı uygun olan gebelerin vajinal yolla doğurma olasılığı çok yüksektir. Düzenli kasılmaların oluşması, rahim ağzının açılması, bebeğin doğum kanalı boyunca ilerlemesi ile vajinal yolla doğum gerçekleşir.

Vajinal doğum nasıl yapılır?

          Vajinal doğum sırasında:

  • Rahim ağzınız tamamen açıldığında doktorunuz veya ebeniz size ne zaman ıkınmaya başlayacağınızı söyleyecektir.
  • Sizin için rahat olan herhangi bir pozisyonda olabilirsiniz. Örneğin, yan yatabilir, oturabilir, diz çökebilir veya çömelebilirsiniz.
  • Ikınma süreci başladıktan sonra bebeğin doğumu dakikalardan saatlere kadar sürebilir. İlk bebeğinizse genellikle daha uzun sürer.
  • Bazı durumlarda doktor veya ebe, bebeğin başına yerleştirilen bir cihazla bebeğin doğumuna yardımcı olur.
  • Vajinal doğum esnasında doğumun vajinal yolla tamamlanmasına engel bir durum oluşursa,vajinal doğum prosedürü iptal edilip sezaryan doğuma geçilebilir.

Vajinal doğum kaçıncı haftada olur?

Gebeliğin tamamlanma zamanı son adet tarihinden itibaren ortalama 40 hafta olarak kabul edilir.  Ancak bu süre 37 ila 42 hafta arasında değişiklik gösterebilir.

Vajinal doğum belirtileri nelerdir? Vajinal doğum nasıl başlar?

Düzenli ve giderek artan kasılmalar doğumun belirtisidir. Düzenli kasılmalar her 5-10 dakikada bir gelmeye başladığında hastaneye başvurmak gerekir. Bazen kasılmalardan önce su gelebilir. Bu durumda kasılmaları beklemeden hastaneye başvurulmalıdır.

Vajinal doğumun anne ve bebek için faydaları nelerdir?

Anne için hızlı iyileşme süreci, enfeksiyon riskinin daha az olması, emzirmeye daha erken başlayabilme, daha az analjezi kullanımı gibi avantajları vardır. Vajinal doğum sonrası rahim daha hızlı toparlandığı için kan kaybı da daha az olur.

Bebek için faydaları; bebeğin doğum kanalından geçerken akciğerlerdeki sıvının daha kolay atılmasını ve bebeğin solunum sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar ve vajen florasındaki bakterilerle temas da bağışıklık sistemine katkıda bulunur. Vajinal doğumdan sonra anneyle bebeğin erken temas etme şansı ve daha erken emzirme fırsatı vardır. Her doğum şeklinin anne ve bebek açısından faydaları ve riskleri, gebenin ve bebeğinin kişisel sağlık durumuna göre değişebilir.

Vajinal doğum dikişleri enfeksiyon belirtileri nelerdir?

Dikiş bölgesinde artan kızarıklık şişlik hassasiyet, ağrının şiddetlenmesi enfeksiyon belirtisi olabilir. Ateşiniz 38’in üzerine çıkarsa veya dikiş yerinden sarı-yeşil kötü kokulu akıntı olursa hastaneye başvurmalısınız.

Dikişler ne zaman iyileşir?

Tam iyileşme süreci bireyden bireye farklılık göstermekle birlikte 2-3 hafta arasında değişir.

Sezaryendan sonra normal doğum olur mu?

Sezaryen sonrası vajinal doğum mümkündür ancak beraberinde anne ve bebek sağlığı açısından riskler barındırdığı için rutin uygulamada tercih edilmesi tartışmalıdır. Daha önce yapılan rahim kesisinin niteliği, sezaryanın sebebi ve sayısı sezaryen sonrası vajinal doğum için başlıca kriterleri oluşturur. Uygun kriterleri sağlayan gebeler için rahim yırtılma riskini net bir şekilde tahmin edememek sezaryen sonrası vajinal doğum prosedürünü tartışmalı kılmaktadır.

Uzm. Dr. Esra Oben Tutar
Bayındır Söğütözü Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

20.09.2024




loading
x

Randevu Talebi Oluşturma

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız