Folik asit ilk olarak 1943-1944 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazı farmakoloji laboratuvarlarında doğal yiyeceklerden ayrılmıştır. Bundan 2 yıl sonrasında da kimyasal yapısı gösterilmiştir.
Folik asitin görevleri
Folik asit, kan hücrelerinin yapımı ve çoğalması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde görev almaktadır. Suda eriyen ve genelde hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan bir vitamindir. Özellikle en yoğun bulunduğu besinler, karaciğer, organ etleri, kuru baklagiller, ceviz, badem ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Bitkilerde bulunan formunun biyoyararlığı (vücut tarafından kullanım oranı) düşüktür.
Folik asit molekül olarak birkaç parçadan oluştuğu için ısının etkisi ile kolaylıkla parçalanır. Pişirme ısı derecesi arttıkça ve pişirme süresi uzadıkça folik asit kaybı artmaktadır. Ayrıca pişirme şekilleri de kaybı etkilemektedir. Kızartma yöntemi ile kayıp daha azken, sulu pişirme yönteminde daha çok olmaktadır. Ayrıca pişirme suyunun atılması ile kayıp daha fazla olmaktadır. Kısa sürede, az suda, suyunu atmadan yapılan pişirme yönetimi en doğru olandır.
Günlük alınması gereken folik asit miktarı
Folik asitin daha yararlı olması için günlük beslenme planı içerisinde C vitamini alımı da çok önemlidir. Bir yetişkinin günlük folik asit ihtiyacı ortalama 400 mcg’dır. Hipertroidizm, karaciğer hastalıkları, hemolitik anemi, emilim bozuklukları, hamilelik dönemi ve emziklilik döneminde günlük gereksinim artmaktadır.
Gebelikte folik asit
Hamilelik dönenimde plesantanın büyümesi, uterusun genişlemesi ve kan hacminin artmasından dolayı folik asit gereksinimi artmaktadır. Folik asitin hamile kadın ve fetüs fizyolojisinde DNA sentezi ve hücre bölünmesinde etkili olduğu bilinmektedir. Eksikliğinde beyin ve omuriliğin konjenital (doğumsal) anormalliği sonucunda nöral tüp defekti (NTD) ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hamilelik döneminde ve hamilelik öncesi dönemde de ek olarak folik asit kullanmak çok önemlidir. Bu mikta rda günlük gereksinime ek olarak 200 mcg ‘dır. Yani hamilelik döneminde güvenilir alım günde 600 mcg ve üst alım düzeyi günde 1000 mcg olarak bilinmektedir. Artan bu gereksinim tek başına diyet ile karşılanması mümkün olmadığı için tablet olarak verilmesi gerekmektedir.