Okul öncesi sağlık kontrolleri, çocuğunuzun eğitim yılına sağlıklı ve enerjik bir başlangıç yapmasına yardımcı olurken, öğrenme sürecine güvenle katılmasını sağlıyor. KBB, diş, göz ve pediatri uzmanlarının görüşleri doğrultusunda yapılacak bu kontroller, olası sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesine ve okul dönemi boyunca çocukların sağlıklı kalmasına destek oluyor.

Okulların açıldığı bu dönemde ailelerde tatlı bir telaş başlarken, yeni bir eğitim-öğretim yılı için çantalar, okul kıyafetleri hazırlanıyor. Ancak okul hazırlıklarının, çocuklarımızın sağlığı için yalnızca malzemelerle sınırlı kalmaması gerekiyor. Çocuklarımızın okulda geçireceği zaman, bedensel ve zihinsel gelişimi açısından büyük bir öneme sahip. Okul öncesi sağlık kontrolleri de en az okul eşyaları kadar önemli bir hazırlık adımı olarak karşımıza çıkıyor. Sağlık kontrolleri, çocukların eğitim dönemine sağlıklı bir başlangıç yapmalarına destek olurken, olası sorunların erken dönemde tespit edilerek müdahale edilmesine de olanak tanıyor.

Kulak Burun Boğaz Kontrollerinin Önemi Nedir?

Okul döneminde çocukların karşılaştığı en büyük zorluklardan biri işitme problemleridir. İşitme sorunları, dersleri tam olarak anlayamama, öğretmeni takip edememe ve sınıf arkadaşlarıyla iletişim kurmada zorluklara neden olabilmektedir.

İşitme kaybı, çocuklarda öğrenme güçlüğüne ve konsantrasyon bozukluklarına yol açabilmektedir. Özellikle düzelmeyen veya sık tekrarlayan kulakta sıvı birikimi, bu yaştaki çocuklarda yaygın olarak görülür ve işitme sorunlarına sebep olabilmektedir. Okul öncesinde yapılacak rutin kontrollerin işitme sağlığını değerlendirmenin yanında, çocuğun burun ve boğaz yollarını incelemeyi de içerir. Geniz eti ve/veya bademciklerin büyümesi, sık görülen bir sorun olup nefes almayı zorlaştırabilir ve uyku düzenini bozarak gün içi yorgunluğa neden olabilir. Bu durum, çocuğun sınıfta dikkatsiz ve huzursuz olmasına ve okul başarısının düşmesine yol açabilmektedir.

Diş Kontrollerinin Önemi Nedir?

Diş sağlığı, çocukların genel sağlığı ve okuldaki sosyal hayatı açısından büyük önem taşımaktadır. Süt dişlerinde meydana gelen çürükler hem ağrıya hem de enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Bu tür diş problemleri, çocukların derslere konsantre olmasını zorlaştırabilmekte ve sınıf ortamında huzursuz hissetmelerine yol açabilmektedir. Ayrıca ilerleyen dönemde kalıcı dişlerin düzgün çıkmasını da olumsuz etkileyebilmektedir. Çocuğunuzun düzenli olarak diş kontrollerine gitmesi, çürüklerin ve diş eti hastalıklarının erken dönemde fark edilmesi için önemlidir. Çocuklara küçük yaşta diş fırçalama ve ağız hijyeni alışkanlıklarının kazandırılması, gelecekte diş sağlığı sorunlarının önlenmesine yardımcı olacaktır. Okul öncesi dönemde yapılacak bir diş hekimi kontrolü, çocuğunuzun sağlıklı bir gülüşle okula başlamasına ve gelecekte sağlıklı bir gülüşe sahip olmasına önemli katkı sağlar.

Göz Kontrollerinin Önemi Nedir?

Görme yeteneği, öğrenme sürecinin en önemli parçalarından biridir. Çocuklar genellikle görme bozukluklarını fark edemezler ya da bu konuda şikâyet etmezler. Bu nedenle, göz kontrolleri okul öncesinde mutlaka yaptırılmalıdır. Göz tembelliği, miyop, hipermetrop, astigmat ve şaşılık gibi göz rahatsızlıkları erken dönemde fark edilmediğinde; çocuğun derslerde geri kalmasına, tahtayı net görememesine, derslerden, ödevlerden, okuma ve yazmadan çabuk sıkılmasına, isteksizlik ve konsantrasyon sorunları yaşamasına neden olabilmektedir.

Okulda tahtaya bakarak öğrenmek, kitap okuma, yazı yazma gibi aktivitelerde görme sağlığı kritik bir rol oynar. Okula başlamadan önce yapılan kapsamlı bir göz muayenesi, çocuğunuzun göz sağlığını değerlendirerek ve varsa görme problemlerini erkenden teşhis ederek ve gözlük ya da diğer tedavi yöntemleriyle bu sorunların üstesinden gelmenize yardımcı olur.

Pediatri Kontrollerinin Önemi Nedir?

Pediatri kontrolleri, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerini yakından takip etmek açısından büyük önem taşımaktadır. Okul öncesi dönemde yapılan pediatrik muayeneler, çocuğun büyüme ve gelişim süreçlerinin düzenli olarak izlenmesine olanak sağlamaktadır. Bu muayeneler, çocuğun kilo ve boy ölçümlerinin yanı sıra genel sağlık durumunu da kontrol eder. Ayrıca çocuğunuzun aşılarının tam olup olmadığını kontrol etmek, okul döneminde enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma sağlamanın en etkili yollarından biridir. Pediatri kontrolleri çocuğun; beslenme düzeni, uyku alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeyi hakkında da bilgi verir. Bu kontroller, çocuğunuzun enerji düzeyini ve sınıf içi performansını artırmaya yönelik öneriler sunabilir. Sağlıklı bir beslenme ve uyku düzeni, okula uyum sürecini kolaylaştırır ve çocuğunuzun daha aktif ve dikkatli olmasını sağlar.

Prof. Dr. Cihan Meral
Bayındır İçerenköy Hastanesi Pediatri Uzmanı