Bruselloz, sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlardan ve bu hayvanların ürünlerinden (süt, peynir vb.) insanlara bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Halk arasında koyun hastalığı, peynir hastalığı gibi isimlerle de bilinmektedir. Hastalık, ülkemizde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde daha sık görülmekle birlikte bütün bölgelerde gözlenmektedir.
Hastalık insanlara en sık enfekte hayvan ürünlerinin pastörize edilmeden tüketilmesi (süt, peynir, krema vb.) ile bulaşmaktadır. Enfekte hayvan dokularına, bütünlüğü bozulmuş deri ve mukozanın doğrudan teması yoluyla da bulaşma gerçekleşebilir. Ateş en sık görülen semptom olup gece terlemesi, huzursuzluk, kas ve eklem ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, uykusuzluk, baş ağrısı, ateşe eşlik eden bulgulardır.
Kronik hale geçtiğinde kemik, beyin- omurilik ve karaciğer etkilenebilir.Uygun tedavi edildiği takdirde ölümcül değildir. Tedavide uzun süreli antibiyotik tedavisi gerektirebilir. Kombine antibiyotik tedavileri önerilebilir.
Hastalıktan korunmak için:
- Kaynağı belli olmayan hayvansal ürünler tüketilmemelidir.
- Pastörize edilmiş veya iyice kaynatılmış sütten yapılan ürünler (peynir, krema, tereyağı, kaymak, dondurma gibi) tercih edilmelidir.
- Salamura peynirler en az 3 ay bekledikten sonra tüketilmelidir.
- Sık sık düşük ve ölü doğum yapan hayvanlar hemen bir veteriner hekime muayene ettirilmelidir.
- Atık yavrulara, yavru zarlarına çıplak elle dokunulmamalıdır.
- Hayvanların atıkları ve bu atıkların temas ettiği yemler etrafa bulaştırılmadan, sızdırmaz poşetler içinde gömülmelidir.
- Ahırda hasta hayvan varsa ve bu hayvanlarla temas halinde olanlarda ateş, halsizlik, kas ağrısı, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi belirtiler görülürse, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
- Hayvanlar mutlaka Bruselloza karşı aşılatılmalıdır.
Uzm. Dr. Fatma Nur Özdoğan
Bayındır İçerenköy Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı