Hipertansiyon (yüksek basıncı), büyük denilen kan basıncının 140 (14) ve/veya küçük denilen kan basıncının 90'ın (9) üzerinde seyretmesi durumudur. Belirtilen iki değerden ikisi birden veya sadece birinin yüksek seyretmesi halinde hipertansiyon teşhisi konulmaktadır.
Hipertansiyon tedavisi mümkün, hatta tedavisi kolay olan bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde kalp yetmezliği, kalp krizi, beyin kanaması, inme ve böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir.
Hipertansiyon belirtileri nelerdir?
Hipertansiyon belirti vermeden seyredebilmektedir. Tesadüfi bir kan basıncı ölçümünde tansiyon tespit edilebilir. Bazen baş ağrısı, kafada dolgunluk hissi ile belirti göstermektedir.
Hipertansiyonda ilaç tedavisi
Hipertansiyon tedavisinde düzenli ilaç kullanmak tedavinin esas unsurudur. Hipertansiyon içları kullanıldığı sürece etki eden ilaçlardır. Kullanılacak ilacın ne olduğuna hekim tarafından karar verilmesi gerekmektedir.
Tansiyon düşürücü ilaç tedavisi konusunda bilinmesi gerekenler şu şekildedir:
- Hekim tarafından önerilen tansiyon ilacı düzenli bir biçimde kullanılmalıdır.
- Günlük veya mevsimsel tansiyon (kan basıncı) oynamaları görülebilmektedir. Büyük tansiyonunuz ısrarla 140 mmHg (10) altında veya 90 mmHg (9) üstünde seyretmedikçe endişelenmenize gerek yoktur. Kan basıncı bazen düşebilir veya yükselebilir.
- Eczanelerde onlarca farklı isimde tansiyon ilacı bulunsa da içindeki maddeler 4 temel grupta incelenmektedir. Hekiminiz size içinde bir veya birden fazla tansiyon düşürücü madde içeren bir ilaç önerdiğinde, bu ilaç tansiyonunuzu her zaman istenilen düzeyde düşüremeyebilir ve yan etki gösterebilir. İlaç değişiklikleri ile sizin için en iyi ilaç bulunmaya çalışılacaktır.
- Başka bir hastaya iyi geldiğini duyduğunuz bir tansiyon ilacı sizde etkili olmayabilir veya yan etki yapabilir. Sizin için en iyi ilacı hekimiz ile bulmanız gerekmektedir.
- Kilo vermek, tuzu azaltmak, düzenli egzersiz yapmak hipertansiyon tedavisinde önemli unsurlardır. Bunların dışında hekiminiz önermedikçe birtakım tansiyon düşürdüğü iddia edilen bitkiler veya yöntemlerle tansiyon tedavinize müdahalede bulunmanız yanlış olacaktır.
- Hipertansiyon tedavisinde en etkili ve bilimsel yöntem tansiyon düşürücü ilaç tedavisidir. Alternatif, bilimsel olmayan yöntemlerle hastanın vakit kaybı yaşayacağını bilmesi gerekmektedir.
- Tansiyon ilaçlarına vücut alışmaz, tansiyon ilaçları böbrekleri bozmaz. Yıllar içinde tansiyon hastalığının ilerlemesi nedeniyle eski kullandığınız ilaçlar yetersiz kalabilir. Eğer tansiyonunuz yeterince tedavi edilmedi ise ilaç kullanımından bağımsız olarak böbrekler bozulabilir.
Renal denervasyon yöntemi
Bazı durumlarda, düzenli biçimde birçok ilaç kullanılmasına rağmen hipertansiyon tedavi edilemez, yani tansiyon düşürülemez. Bu duruma dirençli hipertansiyon adı verilmektedir. Bu durumda ilaca ek olarak başka tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Renal denervasyon işleminde koroner anjiyografiye benzer basit bir yöntemle böbrek damarları çevresindeki sinir ağları (ki bu sinirler tansiyon oluşumunda çok önemli rol oynar) kısmen tahrip edilir. İşlem sonrası istenilen tansiyon değerlerine ulaşılır. Bu işleme renal denervasyon denir.
Prof. Dr. Erdem Diker
Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı