Sınavlara girdiğinizde kalp atışlarınız hızlanıyorsa, elleriniz titriyorsa, terleme, nefes alma zorluğu yaşıyorsanız ve soruları tekrar tekrar okumak zorunda kalıyorsanız, sınav kaygısı yaşıyor olabilirsiniz.
Üniversite sınavı uzun bir maratonun sonu olduğu için diğer sınavlara göre öğrenciler üzerinde duygusal baskı yarattığından kaygının artması da doğaldır. Genellikle sınav kaygısı, bu uzun maratonun sonunda sınav sırasında yeterli performansı gösteremeyeceği ve sınav sonucunda olumsuz sonuçların ortaya çıkacağı korkusundan yaşanır. ‘’Sınavı kazanamazsam hayatım mahvolur’’, ‘’Ailemin yüzüne nasıl bakarım’’ gibi olumsuz düşünceler kaygı düzeyinin artmasına ve bahsedilen fizyolojik değişimlere neden olur.
Kaygı, normal düzeyde yaşandığında bize zarar veren bir duygu değildir. Bu nedenle elinden geldiğince sınava hazırlanmış bir öğrenci sınav sonuçlarına ilişkin olumsuz düşüncelere kapılmadığı sürece kaygısını kontrol altına alabilir. Ancak öğrenci olumsuz düşünceleri ve kaygıları ile başetmekte zorlanıyor ve bu sınav performansını etkiliyorsa sınav öncesi dönemde psikolojik destek alarak bu sorunla başa çıkabilir.
Üniversite Sınavı Kaygısı
11.03.2017