Sünnet için en uygun yaş aralığı nedir?

Sünnetin ne zaman yapılacağına aile karar verir. Sünnetin yenidoğan döneminde sarılık atlatıldıktan sonra lokal anestezi altında yapılması en uygun dönemdir. İlk altı ayda lokal anestezi ile yapılabilir.

Sünnet için bir yaşına kadar zorunlu haller dışında genel anestezi verilmesi tercih edilmez. İlk üç yaş içinde zorunlu haller dışında genel anestezi verilmemesi beyin fonksiyonlarının korunması  yönünden tercih edilir.

Üç yaşından sonra genel anestezi ile; altı yaşından sonra çocuğun ve ailenin tercihine göre lokal anestezi ile sünnet yapılabilir.  Sünnet işlemi ilkokula başlamadan tamamlanmalıdır.

Sünnet öncesinde herhangi bir sağlık kontrolü yaptırılmalı mı?

Sünnet öncesinde çocuğun genital muayenesinin bir uzman tarafından yapılması uygun olur. Beraberinde inmemiş testis, hipospadias (Peygamber sünneti), penil kurvatür olup olmamasına göre sünnet planlanabilir.

Sünnet nasıl yapılır?

Sünnetin ameliyathane koşullarında yapılması tercih edilmelidir. Lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Yenidoğan döneminde çan yöntemi ile yapılabildiği gibi daha ileri dönemlerde dikişli olarak yapılabilir. Ayrıca penise klemp takılarak sünnet derisinin düşmesi beklenilerek de sünnet yapılabilir.

Sünnetin hastanede ameliyathane koşullarında yapılması enfeksiyon bakımından önemli avantajlar sağlar.  Sünnetin alanında yetkin uzman tarafından yapılması komplikasyonların azaltılması bakımından oldukça önemlidir. Beraberinde konjenital (doğuştan gelen hastalıklar) hastalıklar  mevcut ise; aynı seansta uzman tarafından tedavi edilebilir.

Sünnetten önce sünnet derisi ve penise lokal anestezikli krem uygulanır. Sünnet lokal ve genel anestezi ile yapılabilir.

Lokal anestezi  yapılırken genellikle penis köküne  kısa etkili bir anestezik madde  kullanılır. Lokal anestezi genellikle ilk altı ayda ve altı yaşından sonra  uygulanabilir. Geri kalan dönemlerde genel anestezi uygulanır.

Nadir de olsa ketamin anestezisi de uygulanabilir. Altı yaşından sonra  genel anestezi uygulanıp uygulanmaması; ailenin tercihi ve çocuğun ruhsal durumunu  etkiler.

Sünnet sonrası nelere dikkat edilmeli?

Sünnetten sonra  kanama olup olmaması  önemlidir. Çocuk evde istirahat etmelidir. İlk gün sünnet pansumanı açılmamalıdır. Ertesi günden itibaren sünnet pansumanı  yapılmalıdır. Sünnet külodu giydirilebilir. Üçüncü günden itibaren çocuk her gün banyo yaptırılmalıdır.  Sünnetten sonra bir hafta genital bölge liflenmemelidir.  Dikişler alınmamalı, düşmesi beklenmelidir. Sünnetten sonra bir hafta denize havuza girilmemelidir.

Prof.  Dr. İzak Dalva
Bayındır Söğütözü Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı