Triküspid kapak yetmezliği, kalbin sağ tarafında yer alan kapağın tam kapanmaması sonucu oluşan bir durumdur. Bu durumda vücuttan gelen oksijen düzeyi düşük olur. Koyu renkli kan (venöz) akciğerlere oksijenlenmek üzere kalbin sağ tarafından pompalanırken, hepsi pompalanamaz ve bir kısmı kapaktan geri gelerek, geldiği yere kaçar. Her kalp atımında geri kaçan oksijenlenmemiş kan nedeniyle birçok organda dolaşım bozukluğu oluşur ve kan birikmesi (konjesyon) olur. Biz bunu hastalarda nefes darlığı, ayaklarda, karında şişme ve karaciğerde büyüme olarak olarak görürüz. Triküspid kapak yetmezliği, kanın vücut içinde akciğerde verimli dolaşamaması demektir.
Triküspid yetmezliği belirtileri
Ameliyatla bile tedavisi güç olan bu hastalıkta hastalar, karında ve ayaklarda şişme ile nefes darlığından muzdariptir. Ödem de denilen bu şişme zaman içinde artar. Başlangıçta sadece ayaklarda olan şişmeye karın boşluğunda sıvı toplanması ile göbeklenmeden çok farklı bir karın şişliği eklenir. Ayrıca hastalığın herhangi bir döneminde bu şişmelere nefes darlığı da eklenir. Bu süreç içinde hastalar vücutta bir şeylerin ters gittiğini hissetmeye başlarlar.
Triküspid kapak tamiri
Anjiyoya benzeri bir yöntemle bu kapağın tamiri yapılabilir. Perkütan triküspid kapak tamiri denilen bu yöntemde, tam kapanmayan kapak uçları metal bir klips aracılığı ile birbirlerine yaklaştırılır. İşlem sonrası kapaktaki kaçak belirgin biçimde azalır ve hastanın yakınmaları geriler.
Perkütan triküspid kapak tamiri nasıl yapılır?
Dışarıdan kasık damarı aracılığı ile müdahale yapılacak kalp kapağına ulaşılır. Bu işlem standart bir anjiyo işlemine çok benzerdir. Ayrıca ağızdan yemek borusuna TEE adlı ultrason sondası yerleştirilir. TEE sayesinde kalp boşlukları ve kapakları detaylı bir şekilde görüntülenir. Ağızdan yerleştirilen sonda işlem boyunca kullanıldığından, hasta konforu için uyutulur. Hem ultrason görüntülemesi hem de X ışını görüntülemesi ile (anjiyo gibi) kasık damarlarlarında ilerletilen özel malzemeler aracılığıyla birbirinden ayrılmış, düzgün kapanmayan triküspid kapak uçları birbirlerine yaklaştırılarak tamir edilir.
Operasyon sonrası hasta özel bir bakıma veya ilaç düzenlemesine ihtiyaç duymaz, taburculuk sonrasında normal hayatlarına dönebilirler. Kullanmakta olunan ilaçlara devam eden hastanın yapılan operasyondan gördüğü fayda durumuna göre, doktoru tarafından ilaç miktarında azaltma yoluna gidilebilir.
Perkütan triküspid kapak tamiri herkese uygulanabilir mi?
Perkütan triküspid kapak tamiri, triküspid kapağında ciddi kaçak olan hastalarda ilaç tedavisi ile yakınma ve bulgular kontrol altına alınamaz ise gündeme gelir. Ancak operasyonun yapılabilmesi için akciğer kan basıncının çok yüksek olmaması, kapakların teknik olarak tamire uygun olması gerekir. Bu amaçla hastalar, göğüs duvarından yapılan ekokardiyografi (TTE), ağızdan sonda yutturularak yapılan ekokardiyografi (TEE) ve hatta girişimsel olarak akciğer damarından basınç ölçülmesi (kalp kateterizasyonu) gibi yöntemlerle ile önceden değerlendirilir. İşlemden fayda göreceği düşünülen ve işleme teknik olarak uygun hastalarda operasyon gerçekleştirilir.
4 Eylül 2021 Cumartesi günü, Bayındır Söğütözü Hastanesi'nde uzun yıllardır takip edilmekte olan hastamıza başarılı bir perkütan triküspid kapak tamiri işlemi yapılmıştır. İşlem, Bayındır Sağlık Grubu tarihinde ilk, Türkiye çapında yapılan beşinci işlemdir. Hastamız işlem sonrası yaklaşık 12 saat yoğun bakımda tedbir amaçlı izlenmiş, daha sonra kardiyoloji katına alınmıştır. Burada da 24 saat izlendikten sonra taburcu edilmiş ve 1 ay sonrası için rutin kontrole gelmesi istenmiştir.
Prof. Dr. Erdem Diker
Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı