Mide ağrısı nedir?

Mide ağrısı, karnın orta-üst tarafında hissedilen ve günlük yaşamı  olumsuz etkiliyen bir rahatsızlıktır.

Mide ağrısı neden olur?

Mide ağrısı birçok nedenden kaynaklanabilir. Mide ağrısının en sık görülen nedenleri şunlardır:

• Baharatlı, tuzlu ve acı yiyeceklerin tüketilmesi
  • Çok hızlı ve fazla yemek yemek
  • Stres ve üzüntü
  • Sigara ve alkol tüketimi
  • Helikobakter pilori gibi bakteriler
  • Gastrit, ülser, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) gibi mide hastalıkları
  • Mide kanseri
  • Safra kesesi taşı
  • Gıda zehirlenmesi
  • Aspirin, kan sulandırıcı ilaç ve romatizma ilaçlarının uzun süre kullanımı

Hangi yiyecekler mide ağrısına neden olabilir?

Mide ağrısına neden olan yiyecekler şunlardır:

• Çok yağlı, salçalı ve acılı yemekler
  • Soğan, sarımsak
  • Kızartmalar
  • Turşu
  • Baharat
  • Fazla tuzlu gıdalar
  • Kahve
  • Fazla portakal ve limon tüketmek
  • Çok sıcak sıvı veya katı gıda alımı

Mide ağrısının belirtileri nelerdir?

• Midede ekşime ve yanma,
  • Mide bulantısı,
  • Gaz sıkışması,
  • Ağız kokusu,
  • İştah kaybı,
  • Geğirme,
  • Öksürük ve hıçkırık mide ağrısının belirtilerindendir.

Mide ağrısı sırta vurur mu? Mide ağrısı hangi bölgelere vurur?

Mide ağrısı bazen sırt bölgesine vurabilir veya sırt ağrısıyla birlikte görülebilir.

Ayrıca, sağ yana vurabilir ve bu bölgede ağrıya neden olabilir. Kimi zaman ise göğüs bölgesinde de kalp krizi geçiriyormuş gibi mide ağrısı nedeniyle ağrı gelişebilir.

Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur?

Uzun süren ve tekrarlayıcı mide ağrıları önemlidir. 1-2 günden uzun süren mide ağrılarında uzman hekime başvurulmalıdır.

Yanı sıra, midede aşırı ağrı ve sancı olması ve ağrıyla birlikte bulantı, kusma, bir günden uzun süren hıçkırık ve halsizliğin de görülmesi durumunda zaman kaybedilmeden hastaneye başvurulmalıdır.

Mide ağrısı teşhis ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Mide ağrısının tanısı ve tedavisi ağrının nedenine göre değişmektedir.

Mide ağrısı tanısı;

• Hekim muayenesi,
  • Kan testleri, dışkı testleri gibi laboratuvar testleri,
  • Endoskopi, ultrason, röntgen veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi görüntüleme testleri,
  • Helikobakter pilori testi ile konulur.

Mide ağrısı tedavisi, ağrının nedenine göre değişmektedir. Mide ağrısı ilaç ve sağlıklı beslenme ile tedavi edilebilir. Ancak mide ülseri, mide polipleri veya diğer sindirim sistemi sorunlarının teşhisi ve tedavisi için endoskopi gerekebilir.

Mide ağrısı nasıl geçer? Mide ağrısına ne iyi gelir?

“Mide ağrısı nasıl geçer? sorunun en faydalı cevabı altta yatan nedenin bulunması ve nedene yönelik tedavi planının uygulanmasıdır.  Ancak hafif mide ağrılarında  şu öneriler dikkate alınabilir:

• Dinlenmek ve stresi azaltmak,
  • Vücudu susuz bırakmamak, bol su tüketmek,
  • Elma, muz, elma püresi ve kraker gibi hafif gıdalar mide ağrısına iyi gelebilir.

Karın üzerine Sıcak su torbasının uygulanması ya da mideye doğru sıcak su tutulması kasları gevşeterek krampların ve ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir.

Uzm. Dr. Kemalettin Yılmaz
Bayındır Söğütözü Hastanesi, Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı

22.05.2024

Randevu Talebi Oluşturma