Son yıllarda olumsuz etkileri yüzünden güneşe karşı tam bir savunma halindeyiz. Ancak bu kez de, kendimizi korumak için aşırı önlem alırken, güneşin bağışıklık sistemimizi güçlendiren, yaraları iyileştiren, D vitamini üretmemizi sağlayan yararlı etkilerinden mahrum kalabiliyoruz. Peki güneşle olan ilişkimizde orta yolu nasıl bulacağız?
Güneş ışınları, çok geniş bir dalga boyu aralığında ışın içeriyor ve dalga boyu uzunluğu ile maruz kalınan süreye göre değişik etkiler oluşturuyor. Güneş ışınları derideki bazı moleküller ve hücreler tarafından algılanıyor ve enerjisi soğuruluyor. Güneş ışını deri altı yağ dokusunda biriken bazı moleküllerin dönüşümüne katkıda bulunuyor ve güneş ışınları sayesinde D vitamini sentezleyebiliyoruz. Güneş ışınlarının ayrıca yaraların iyileşmesinde, derideki yağlanmanın azalmasında, sivilcelerin iyileşmesinde, sedef hastalığı gibi bazı deri hastalıklarının tedavisinde son derece olumlu etkisi var. Bağışıklık sistemini düzenleyen güneş ışınına aşırı ölçüde maruz kalınması problem çıkarabilirken, makul dozda alınması ise son derece faydalı oluyor.
Mevsim fark etmiyor
Hayat boyu uzun süre kontrolsüz aşırı güneş ışınına maruz kalan kişilerin cildinde incelme, lekelenme, damarsal yapılarda artış ve deri tümörleri görülebiliyor. Güneşin etkisi mevsimsel bir farklılık göstermediği için güneş ışınlarının etkileri kışın da yaz aylarındakine yakın şiddette gözlemlenebiliyor.
Uzm. Dr. Ömer Edip Erdemli
Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Dermatoloji Uzmanı
Güneşten Doğru Korunun
14.07.2017