Diş taşı neden olur?
Yediğimiz besinlerden sonra iyi yapılmayan temizlik sonucunda oluşan bakteri plağının yediğimiz besinlerdeki kalsiyum ve tükrüğümüzün yapısındaki gliko proteinlerin bu plakta birikmesi ve kireçlenme başlatması ile diş taşları oluşur.
Diş taşı nasıl temizlenir?
Öncelikle birikmesine engel olacak ağız bakımının yapılması gerekir. Oluşum başladı ise profesyonel anlamda bir hekimden yardım alınmalıdır. Diş taşı ultrasonik titreşim yayan aletler ile kırılarak ya da tek tarafı keskin bir bıçak türü olan ve küret adı verilen aletler ile diş yüzeyinden kazınarak temizlenir. Temizlenen yüzeyler pürüzlü bırakılırsa tekrar oluşma olasılığı yüksektir. Bu yüzden işlem sonrası polisaj denilen yüzeyin parlatılması ve renklerin çıkarılması işlemi uygulanmalıdır.
Diş taşı temizliği sonrası
Eğer oluşum uzun süredir var ise yapısında bakteri plağı da bulundurduğundan diş eti çekilmesi ve kemik erimesi oluşur. Buralardaki taşlar temizlendikten sonra, normalde diş eti ve kemik altında kapalı kalması gereken diş yüzeyleri açığa çıktığından hassasiyet yapabilir. Ancak bu, düzenli temizliğe engel olmamalıdır, hassasiyet geçicidir. Eğer ihmal uzun süre olmuş ve fazla miktarda diş taşı birikerek diş eti çekilmesini ve kemik erimesini ileri bir safhaya getirmişse, diş taşı temizliği sonrasında dişlerin arasında boşluklar oluşur ve temizliği dikkatli sağlamak kaydı ile bu boşlukların oluşması normal karşılanır.
Diş taşı temizliği acıtır mı?
Normalde acıtmaz ancak ağrı eşiği düşük olan aşırı hassas kişilerin hassasiyet hissetmemesi için anesteziye başvurulduğu da olur.
Dt. Bülent Torun
Bayındır Tuzla Diş Kliniği Tedavi ve Protez Uzmanı