Alerjik hastalıklar çocukluk çağında sık görülür. Doğumdan itibaren yaşamın herhangi bir döneminde alerjik hastalıkları görmek mümkündür. Ailesinde alerjik hastalık olan çocuklarda, alerjik hastalıkların gelişme olasılığı daha fazladır.

Çocuklarda alerjik hastalıklar

Yaşamın ilk yılında karşılaşılan alerjik sorunlar daha çok besin alerjileridir. İnek sütü alerjisi ilk aylarda ortaya çıkabilir. Çocuk büyüdükçe ev tozu akarları, polenler, küf mantarları ve ilaçlara karşı alerjik tepkiler gelişebilir.

Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir?

Bebeklerde inek sütü, yumurta veya susam gibi besinlerin yol açtığı alerjik belirtiler ciltte kızarıklık, kaşıntı, ürtiker, egzama şeklinde olabilir. Bu aylarda besin alerjileri solunum yollarında burun tıkanıklığı, düzelmeyen burun akıntıları, hışıltılı solunum, nefes darlığı, tekrarlayan orta kulak iltihabı gibi sorunlara da yol açabilir. Bazen erken bebeklik döneminde gıda alerjileri bebeklerde kilo alamama, kanlı gaitaya neden olabilir. Besin alerjilerinin en şiddetli olanı yaşamı tehlikeye sokan anaflaktik reaksiyonlardır. 

Okul çocukları için ise alerjik hastalık demek okula devamsızlık demektir.  Alerjik çocuklarda bazen aşırı hareketlilik ve okula uyumsuzluk sorunu ortaya çıkabilir. Alerjik hastalıklara bağlı olarak burun ve kulak problemleri, sinüzit, huzursuzluk, çabuk sinirlenme, derslere ilgisizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. 

  • Sürekli burun tıkanıklığı: Alerjik çocuklarda burun tıkanıklığı sık görülür. Sürekli ağız solunumu yapan çocuklarda geniz eti ile alerjik nezle birbiri ile sık karıştırılır. Tedavi edilmeyen alerjik nezleli çocuklarda henüz yumuşak olan yüz kemiklerinde şekil değişiklikleri ve çene yapısında bozulma meydana gelebilir. Diş sağlığı ile ilgili sorunlar daha sık görülür.
  • Orta kulak problemleri: Alerji dış kulakta kaşınmaya neden olabilir. Alerjik çocuklarda orta kulakta sıvı birikimi ve sonuçta orta kulak enfeksiyonu gelişebilir. Konuşmaya yeni başlayan çocuklarda orta kulak sorunları öğrenme ve konuşmayı geciktirir. İşitme sorunu olan çocuklarda alerjik bir problemin olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır.
  • Öksürük: Bronşiyal astım için önemli bir ipucu olabilir. Uzun süren ve herhangi bir enfeksiyona bağlanamayan öksürük yakınmaları alerjik nedenlerle ortaya çıkabilir.
  • Hışıltılı solunum: Bronşiyal astımın en önemli belirtisidir. 6 yaşından küçük çocuklarda hırıltılı solunum viral etkenlere bağlı olarak gelişen bronşiyolitte de görülebilir.  
  • Gözlerde kızarıklık: Bahar aylarında gözlerde kaşıntı kızarıklık ve sulanma bahar nezlesi için tipiktir. 


Çocuklarda ilaç alerjileri

Çocuklarda en sık rastlanılan ilaç alerjisi, sık kullanılan antibiyotiklere karşı olan alerjilerdir. Bunun dışında ağrı giderici ve ateş düşürücü ilaçlara karşı da alerji gelişebilir.

Çocuklarda besin katkı maddelerine olan alerjiler

Hazır besinlere, renkli içeceklere konulan değişik katkı maddeleri alerjik olayları başlatabilir.

11.04.2022




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız