Astigmatizm, genellikle doğuştan gelen ve korneanın düzgün olmayan şekli nedeniyle ışığın retinaya düzgün bir şekilde odaklanmamasına yol açan bir göz kusurudur. Bu durum görüş bozukluklarına neden olabilir ve genellikle miyop veya hipermetrop ile birlikte görülür.
Astigmat neden olur?
Astigmatizm, korneanın veya göz merceğinin eğiminin düzgün olmadığı durumlarda oluşur. Normalde, kornea ve lens eğimi tüm eksenlerde eşit ve düzgün olduğunda ışığı retinaya düzgün bir şekilde odaklar. Ancak astigmatizm durumunda kornea veya lensin eğimi düzgün ve birbirine dik eksenlerde eşit olmaz, bu da ışığın odaklanmasını bozar ve görüntülerin bulanık veya bozuk görünmesine neden olur. Astigmatizm genellikle doğuştan gelir ancak bazen göz yaralanmaları, göz ameliyatları veya göz sağlığı koşulları sonucunda da gelişebilir.
Miyop astigmat nedir?
Miyop astigmat, miyop (uzağı görmekte sorun yaşama) ve astigmatizmin (ışığın düzgün odaklanmaması) bir arada olduğu bir durumdur. Bu durumda, kişi hem uzak hem de yakın nesneleri bulanık veya bozuk bir şekilde görür.
Hipermetrop astigmat nedir?
Hipermetrop astigmat, hipermetropi (yakındaki nesneleri görmekte zorluk çekme) ve astigmatizmin (ışığın düzgün odaklanmaması) bir arada olduğu bir durumdur. Bu durumda, kişi hem yakın hem de uzak nesneleri bulanık veya bozuk bir şekilde görür.
Astigmat belirtileri nelerdir?
Astigmatizm dereceleri, gözün ne kadar düzgün olmadığını gösterir. Astigmatlı kişiler bir şekle sabit baktıklarında yatay ve dikey çizgileri eşit görmezler. Nesneleri genişlemiş, uzamış ve bulanık görürler. 0.50 astigmat veya 0.75 astigmat gibi düşük dereceli astigmatizm genellikle belirti vermezken, yüksek dereceli astigmatizm ciddi görme sorunlarına neden olabilir.
Astigmatizmin belirtileri arasında:
- Bulanık veya bozuk görme,
- Işığa duyarlılık,
- Göz yorgunluğu,
- Baş ağrısı
- Uzun süreli okuma veya bilgisayar ekranına bakma sonucunda gözlerde ağrı ve yorgunluk hissi yer alır.
Astigmat baş ağrısı
Astigmatizm, düzgün olmayan ışık odaklanması nedeniyle görüşü bozar. Bu durum, göz kaslarının aşırı çalışmasına ve baş ağrısına neden olabilir, özellikle uzun süreli okuma veya bilgisayar ekranına bakma sonucunda... Gözlükler veya kontakt lensler, ışığı düzgün bir şekilde odaklayarak bu tür baş ağrılarını hafifletebilir.
Astigmat tedavisi nasıl olur?
Astigmatizmin tedavisi genellikle gözlükler, kontakt lensler (torik lens) veya refraktif göz cerrahisi ile yapılır. Gözlükler ve kontakt lensler, ışığı düzgün bir şekilde odaklayarak görüşü iyileştirir. Refraktif göz cerrahisi, korneanın şeklini değiştirerek ışığın düzgün bir şekilde odaklanmasını sağlar.
Astigmat geçer mi?
Astigmatizm genellikle kalıcıdır ve genellikle gözlükler, kontakt lensler veya cerrahi ile düzeltilir. Ancak astigmatizm belirtileri yaşam tarzı değişiklikleri veya göz yorgunluğunu azaltma teknikleri ile yönetilebilir.
Detaylı bilgi için Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümümüze başvurabilirsiniz.