Koskoca bir yılı iyisiyle kötüsüyle geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Yeni yıla nerede gireceğimizin planlarını yapıyoruz. Gerek dışarıda bir mekanda, gerekse ev ortamında yapılacak bir yılbaşı organizasyonunda eğlencenin içeriği kadar yapılacak ya da sunulacak olan menü içeriği de önemli hale gelmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, ağır bir yılbaşı yemeği sonrasında oluşabilecek mide problemleri, baş ağrısı, yüksek tansiyon gibi durumlarla karşılaşmamaktır.
Peki, nasıl bir beslenme planı izlemeliyiz?
Öncelikle akşam yemeğinde çok çeşit ve bol porsiyon yemek yiyeceğim mantığından uzaklaşmak lazım. Bu düşünce ile kesinlikle gün içerisinde kendinizi aç bırakmayınız. Akşam yemek saatine kadar öğün sıklığınızı azaltmayın. Özellikle akşam üstü saatlerde yapılacak iyi bir ara öğün akşam yemeğinde porsiyon kontrolünün sağlanmasına yardımcı olacaktır. Örneğin, bir avuç kuru yemiş, tam buğday ekmek ile yapılmış bir tost, 1 bardak süt ve meyve gibi. Peki menü hazırlarken ya da dışarıdaki menülerde nelere dikkat etmeliyiz? Ev ortamında iseniz işiniz daha kolay. Yapılacak yemeklerde yağ miktarını kontrol altında tutmak, kızartma şekilde pişirme yöntemi yerine ızgara fırın, haşlama tarzı pişirme yöntemleri tercih etmek iyi olacaktır. Sofranızda mutlaka salata ya da sebze yemeği olmasına dikkat ediniz. Yemek sonrasında tatlı olarak meyve ya da sütlü tatlı tercih edilmelidir. Yılbaşı akşamında aşırı miktarda alkol tüketiminden kaçınmak iyi olacaktır, özellikle hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişiler bu gibi aşırı tüketim durumlarından uzak durmalıdır.
Ev dışında bir yerde yılbaşı akşamını geçirmek gibi bir planınız varsa öncelikle gideceğiniz yere kesinlikle aç karnına gitmeyiniz. Menüde yer alan yemeklerden az yağlı, sossuz olanları tercih etmeye çalışınız.Yılbaşı sonrasında ise aşırı alkol alımına bağlı oluşan ödemin atılması için yapılacak en doğru davranış bol su içerek ödemin atılmasını sağlamak olacaktır.Ne kadar dikkat etmeye çalışsanız bile bir şeylerin fazla kaçtığını düşünüyorsanız en doğru davranış ertesi gün hiçbir şey olmamış gibi güne sağlıklı bir beslenme planı ile güne başlamaktır.
Herkese sağlık ve mutluluklar dolu bir yıl dileriz.
Peki, nasıl bir beslenme planı izlemeliyiz?
Öncelikle akşam yemeğinde çok çeşit ve bol porsiyon yemek yiyeceğim mantığından uzaklaşmak lazım. Bu düşünce ile kesinlikle gün içerisinde kendinizi aç bırakmayınız. Akşam yemek saatine kadar öğün sıklığınızı azaltmayın. Özellikle akşam üstü saatlerde yapılacak iyi bir ara öğün akşam yemeğinde porsiyon kontrolünün sağlanmasına yardımcı olacaktır. Örneğin, bir avuç kuru yemiş, tam buğday ekmek ile yapılmış bir tost, 1 bardak süt ve meyve gibi. Peki menü hazırlarken ya da dışarıdaki menülerde nelere dikkat etmeliyiz? Ev ortamında iseniz işiniz daha kolay. Yapılacak yemeklerde yağ miktarını kontrol altında tutmak, kızartma şekilde pişirme yöntemi yerine ızgara fırın, haşlama tarzı pişirme yöntemleri tercih etmek iyi olacaktır. Sofranızda mutlaka salata ya da sebze yemeği olmasına dikkat ediniz. Yemek sonrasında tatlı olarak meyve ya da sütlü tatlı tercih edilmelidir. Yılbaşı akşamında aşırı miktarda alkol tüketiminden kaçınmak iyi olacaktır, özellikle hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişiler bu gibi aşırı tüketim durumlarından uzak durmalıdır.
Ev dışında bir yerde yılbaşı akşamını geçirmek gibi bir planınız varsa öncelikle gideceğiniz yere kesinlikle aç karnına gitmeyiniz. Menüde yer alan yemeklerden az yağlı, sossuz olanları tercih etmeye çalışınız.Yılbaşı sonrasında ise aşırı alkol alımına bağlı oluşan ödemin atılması için yapılacak en doğru davranış bol su içerek ödemin atılmasını sağlamak olacaktır.Ne kadar dikkat etmeye çalışsanız bile bir şeylerin fazla kaçtığını düşünüyorsanız en doğru davranış ertesi gün hiçbir şey olmamış gibi güne sağlıklı bir beslenme planı ile güne başlamaktır.
Herkese sağlık ve mutluluklar dolu bir yıl dileriz.
30.12.2016