Uyku eğitimi nedir?

Uyku eğitimi, genellikle bebekler ve küçük çocuklar için kullanılan bir terimdir. Temel olarak, çocuklara düzenli bir uyku rutini oluşturmayı ve sağlıklı uyku alışkanlıklarını öğretmeyi hedefler.

Uyku eğitimi;

  • Sağlıklı uyku rutini oluşturmayı,
  • Çocuğun gece boyunca deliksiz uyumasını sağlamayı,
  • Yalnız uyuyamamak, uykuda korkmak gibi olumsuz durumları engellemeyi amaçlamaktadır.

Uyku eğitimi genellikle ebeveynlerin, çocuklarının uyku alışkanlıklarını anlamaları ve yönetmeleri için danışmanlık alabilecekleri bir süreçtir. Bu süreç, bebeklikten itibaren uygulanabilir ve çocuğun yaşına ve ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir.

Uyku eğitimi kaçıncı aydan itibaren verilmeye başlanır?

Uyku eğitimi genellikle bebeklere 4-6’ncı aydan itibaren verilmeye başlanabilir. Bu dönemde bebeklerin uyku düzeni oturmaya başlar ve gece uykuları daha uzun süre devam edebilir. Ancak, her bebek farklıdır. Bu nedenle uyku eğitimi için en uygun zamanı belirlemek, bebeğin gelişimsel ihtiyaçlarına göre değişebilir.

Uyku eğitimi yöntemlerinin uygulanması konusunda pediatri veya çocuk gelişimi uzmanlarından destek alınması uyku eğitiminin doğru ve etkin verilmesi açısından önemlidir.

Uyku eğitimi nasıl verilir?

Uyku eğitiminde uygulanan yöntemler, çocuğun yaşına, gelişim düzeyine, aile dinamiklerine ve ebeveynlerin tercihlerine göre değişebilir.

  • Uyku zamanından önce sırayla pijama giyme, hikaye okuma gibi belirli aktivitelerin yapılarak uyku rutinin oluşturulması,
  • Çocuğun her gün aynı saatte uyumasına özen göstererek uyuma zamanının belirlenmesi ve alışkanlık haline getirilmesi uyku eğitiminde etkili yöntemler olabilir.

Yanı sıra uyku eğitimi sürecinde gece uyku düzenini destekleme, kademeli azaltma (Gradual Extinction), Ferber yöntemi, bebeği kucaklamak ve yatırmak (Pick-Up/Put-Down), doğal eğitim yöntemleri gibi yöntemlere de başvurulmaktadır.

Uyku eğitimi yöntemleri her aile için farklılık gösterebilir ve uygulanırken ebeveynlerin ve çocuğun rahatlığı ön planda tutulmalıdır. Önemli olan, çocuğun yaşına özgü gelişimsel ihtiyaçlarına, mizacına ve duygu durumuna özen göstererek, onun sağlıklı uyku alışkanlıklarını geliştirmesine yardımcı olmaktır.

Bebeğinizin uyku düzenini sağlıkla oluşturmanız; uykuya dalamama, gece sık sık uyanma ve yalnız uyuyamama gibi durumları sağlıklı, doğru ve etkin yönetebilmeniz için Uyku Eğitimi Programımız ile yanınızdayız.

Uzm. Birgül Bayoğlu
Bayındır Söğütözü Hastanesi Çocuk Gelişimi Uzmanı

 

12.07.2024




loading
x

Randevu Talebi Oluşturma

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız