Çalışma hayatının bilgisayar başında yoğunlaşması, her geçen gün daha fazla kişinin masa başında çalışır hale gelmesi günümüzde her yaştan insanın boyun, bel, omuz ve el eklemlerindeki ağrılardan yakınmasına neden oluyor. Bu sorunlarla başa çıkmanın öncelikli yolu ise, çalışma ortamlarının ergonomik kurallara uygun olarak düzenlenmesi ve çalışanların bedenlerini kullanırken yaptıkları yanlışların farkında olmalarından geçiyor.
Ofis ergonomisi, iş yeri ile insan arasındaki uyumu düzenliyor. Geçmiş yıllarda sadece bankacılık sektöründe çalışanları ilgilendiren bedensel şikayetler artık çok daha fazla sayıda mesleği etkiliyor. Ergonomi prensiplerini bilmek ve buna uygun düzenlemeleri yapmak birçok sağlık sorununun ortaya çıkmasını önleyebilir. Ofis ergonomisi; aydınlatma, havalandırma, mobilyalar, bunların malzemesi, yapısı, nasıl yerleştirildiği, bilgisayar malzemeleri ve bunların ne kadar kimyasal yaydığı konularını kapsıyor.
Havalandırma
Ofis sıcaklığının kışın 23-26, yazın 20-23 dereceye ayarlanması gerekiyor. Temiz hava akımının hissedilmeyen bir hızda ve direkt çalışanların üzerine gelmemesi, nem oranının ise yüzde 30-60 arasında ayarlanması ergonomi kurallarına uygun kabul ediliyor.
Aydınlatma
Tepe aydınlatmalarının çalışanların gözlerine direkt vurmaması, yansıtılarak ofise yayılması gözler için çok daha sağlıklı oluyor. İdeal olan ise masa üstü aydınlatma...
Masa
Bacakların masanın altına rahat girebilmesi ve burada hareket edebilmesi için masa kalınlığının 5 cm.’yi geçmemesi, bacakların girdiği bölgede çekmece yer almaması gerekiyor. Dizle masa arasında mutlaka rahat hareket edecek yer kalması gerekiyor. Beş ayaklı ve döner tekerlekli olması önerilen sandalyenin masa altına rahatça girip çıkabilmesi gerekiyor.
Sandalye
Sırta, bele, kalçaya, bacaklara ve kollara doğru destek vermesi gereken sandalye, tüm bu özellikleri ayarlanabilir olduğu sürece ergonomik kabul ediliyor. Beş ayaklı ve kolayca dönebilen sandalyeye oturan kişinin kalça ve dizinin 90 derece açı yapması, yapmadığı takdirde kişinin ayaklarının altına destek koyması gerekiyor. Sandalye sırtı 90-110 derece arasında olması gerekiyor, çalışanın sırtını dinlendirmek amacıyla bazen 110 dereceye kadar sandalyeyi yatırabilir. Sandalye kolları, çalışanın dirseklerini gövdeye bitişik ve yaklaşık 90 derece olacak şekilde pozisyonlanmalı. Ayarlanabilir ve yumuşak olması da önemli; çünkü dirsekler ve ön kol uzun süre sert ve sivri bir zemine dayandığında elde uyuşmalar ortaya çıkabiliyor.
Monitör
Gözlerin doğru ışık alması açısından monitörün konumu da önem taşıyor. Monitörün pencereye önden ya da arkadan değil, dik açıyla konumlanmış olması gerekiyor. Göz kaslarının yukarı bakarken daha çok yorulmaması için monitörün üst kenarının göz hizasının altında olması daha uygun. Çift odaklı gözlük kullananlarda monitörün bu seviyeden biraz daha aşağıda olması tercih ediliyor. 15-20 inch boyutlarında olması önerilen monitörlerin kişiye en yakın 50 cm. en uzak 1 metre olarak yerleştirilmesi, kullanan kişinin monitörün tam karşısında oturması, en fazla 35 derece açıyla bakması öneriliyor. Monitörün zemin ve yazı kontrastının da, gözün rahat algılayacağı şekilde olması gerekiyor. Ekranı görmek için öne çok eğilmek ya da ekrandan uzaklaşmak bel ve sırt ağrılarına yol açıyor.
Klavye
Klavye kullanırken kolun fazla katlanmaması, dirsekle masanın aynı seviyede olması, omuzun aşağıda ve gevşek durması, ön kol ile el bileklerinin açı yapmaması ergonomik koşullara uygun oluyor. Gerekiyorsa bileğin altına konulabilecek ergonomik desteklerden yararlanılmasını öneriyoruz.
Fare
Farenin eninin 4-5, boyunun 6-10, yüksekliğinin 2.5-3.5 cm. aralığında olması gerekiyor. Sürtündüğü alanın da yeterli genişlikte olması şart. Dirseklerin bele oturması da önemli. Ancak fare kullanımında en ideal koşullar dahi el ve bileklerde travmaya neden olabiliyor. Bazı işlemlerin klavye ile yapılması öneriliyor.
Sık rastlanan ofis hastalıkları
Karpal Tünel Sendromu (el bileği), Kübital Tünel Sendromu (dirsek) ve Torasik Çıkış Sendromu (boyun ve kol), miyofasiyal ağrı (boyun, sırt), intervertebral disk hastalıkları (omurga), kalça ve omuz çevresi sorunları, Tetik Parmak (el), Ganglion kistleri (el bileği), De Quervain Sendromu (el başparmağı), Intersection Sendromu (el bileği).
Bunları yapın!
- İş saatleriniz içerisinde saat başı mola verin.
- Molalarda ayağa kalkın ve boynunuzu, belinizi, sırtınızı, bacaklarınızı gerin.
- Telefon görüşmelerinizi ayakta yapın.
- Otururken bacak bacak üstüne atmayın.
- Uygun bir ortamda çalışsanız bile stres altındaysanız ağrılar yaşayabileceğinizi unutmayın ve stresten uzak durun.
Bunları yapmayın!
- Bilgisayar başında uzun süre hareketsiz kalmayın.
- Aynı hareketi saatlerce aralıksız tekrar etmeyin.
- Sürekli öne ya da arkaya eğilmek gibi eklemleri ve boynu zorlayan duruşlardan kaçının.
- Bilekler ve ön kol gibi vücut yüzeylerini, uzun süre sert yüzeylere dayamayın.
Ofisiniz Ergonomik mi?
01.09.2018