Gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma, burun akıntısı, burun kaşıntısı, peş peşe hapşırma, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibi belirtiler alerjik konjunktivit ve alerjik nezle için önemli olabilecek belirtilerdir. Duyarlı çocuklarda genizde kaşıntı, öksürük, nefes almada zorluk, göğüste her nefes alıp vermede hissedilen hırıltı sesi mevsimsel alerjik astım olasılığını akla getirir.
Mevsimsel alerji belirtileri çocuğun günlük hayatını nasıl etkiler?
Mevsimsel alerjiler, çocuklarda uyku kalitesini belirgin şekilde etkiler. Buna bağlı olarak yeterince uyumamış çocuklarda baş ağrısı, huzursuzluk, beslenme problemleri, dikkat toplayamama, sinirlilik, yorgunluk hissi, öğrenme güçlüğü, astıma bağlı egzersiz kapasitesinde azalma gibi belirtiler görülebilir.
Mevsimsel alerjiler hangi hastalıkları tetikleyebilir?
Mevsimsel alerjilere bağlı en sık karşılaşılan ikincil hastalıklar arasında sinüzit ve orta kulak enfeksiyonlarını belirtebiliriz. Tekrarlayan sinüzit ve orta kulak enfeksiyonlarında alerjik bir neden var mı diye araştırmak da gerekir.
Anne babalar mevsimsel alerjilerde çocuklarını alerjenlerden nasıl koruyabilir?
Ev ortamında polen miktarını azaltmak mümkündür. Sıcak havalarda pencereler açıldığında tül perdeleri açmak doğru olacaktır. Bunun yanında evde hava filtresi kullanmak ekonomik değildir ama şikâyetleri fazla olanlar için yatak odasında polen filtreleri işe yarayabilir.
Çocuklarda mevsimsel alerji ve astım ilişkisi
Alerjik nezle tanısı olan çocukların önemli bir kısmında aynı zamanda öksürük, hışıltı, nefes almada zorlanma gibi belirtilerle kendini gösteren astım sık görülür. Bu nedenle astımı olan çocuklarda alerjik nezlenin yanı sıra, alt solunum yollarına yönelik tedavilerin de planlanması gerekir.
Çocuklarda Mevsimsel Alerji Nedir? Belirtileri Nelerdir?
25.04.2014