Annelik, gebeliğin öğrenildiği ilk andan itibaren heyecanla başlayan ve bu heyecanın ömür boyu devam ettiği bir serüven. Mutluluğun zaman zaman ise endişenin olduğu bu yolculukta en çok hissedilen duygu ise ‘merak’... “Neden ağlıyor?”, “Yemeğini yedi mi?”, “Keyfi yerinde mi?”....

Biz de anneler için merakın başladığı ilk anlar olan bebeğin anne karnındaki gelişimi hakkında bilgi verdik.

Trimester Nedir?

Trimester, 9 ay süren gebelik sürecinin 3 aylık periyotlara ayrılması olarak adlandırılır.

Gebelikte;

  • İlk 3 aylık dönem, 1. trimester,
  • 4-5 ve 6. aylar, 2. trimester,
  • 7-8-9. aylık dönem ise 3. trimester dönemidir.

 

Birinci Trimester Dönemi:

1-4. hafta: Hamileliğin başlangıcı son adet döneminizin ilk günüdür. Hamileliğin 1. ve 2. haftalarında vücudunuz yumurtlamaya ve 3. haftada gerçekleşecek olan döllenmeye hazırlanır. Oluşan döllenmiş yumurtanın 6-10 gün sonra rahim duvarına yerleşmesi beklenir ve bölünmeye başlar.

5-8. hafta: Bu süreçte kalbin atışı ultrasonda görülebilir. Ayrıca beyin, omurilik yapıları oluşmaya başlar. Uzuv tomurcukları, bacakların ve kolların kemiklerine dönüşecek olan kıkırdak oluşmaya başlar.

9-12. hafta: Bu haftalarda eller ve ayaklar gelişmeye; el ve ayak parmakları belirginleşmeye başlar. Kalp, beyin, akciğerler, böbrekler ve bağırsak gibi ana iç organlar gelişmeye devam eder.

İkinci Trimester Dönemi:

13-16. hafta: Hamileliğin 13. haftasında bebeğin iç organları oluşmuştur ve gelişmeye devam etmektedir. Ayrıca 13. haftada bebek minyatür bir insan görünümünü alır. 16. haftadan itibaren ise bebeğin cinsiyeti ultrasında görülebilir. Ancak yanılma payı vardır.

17-20. hafta: Kaşlar ve kirpikler uzamaya başlar. Artık göz kapakları kapalı olmasına rağmen bebeğinizin gözleri hareket edebilir ve ağzı açılıp kapanabilir. 18. haftada bebek, dış dünyadan gelen bazı uyaranlara tepki verebilir. Bebeğin cinsiyetinin kesin olarak belirlenmesi ise 19. haftadan itibaren gerçekleşebilir. 20. Haftaya yaklaşırken müzik gibi dış dünyadan gelen yüksek seslere tepki verebilir. Bu ilk hamileliğiniz ise bu hareketleri henüz hissetmeyebilirsiniz.

21-24.hafta: Bu haftada kız bebeklerin rahmi ve yumurtaları tam yerini alır; erkek bebeklerinin testisleri genellikle testis torbasına iner. Bebeğiniz, sizinkiyle aynı olmayan bir uyku ve uyanma düzenine girmeye başlar. Geceleri yataktayken kendinizi rahatlamış hissedip uyumaya çalışırken, bebeğiniz tamamen uyanık ve hareket ediyor olabilir. 23. haftada bebeğin ağırlığı 500-600 gram; boyu yaklaşık 28-30 santim civarına gelir. Solunum ve sindirim sistemi gelişmeye devam eder. Bu sistemlerin gelişimi bebeğin doğumdan sonra hayatta kalması için kritik öneme sahiptir. 24. haftada ise bebeğin yüz gelişimi neredeyse tamamlanmış hale gelir. Ayrıca bu haftada bebeğin akciğerleri hızla gelişmeye devam eder ve hava kesecikleri oluşmaya başlar.

Üçüncü Trimester Dönemi:

25-28. hafta: Hamileliğin 25. haftasında bebeğin yutma ve emme refleksi daha belirgin hale gelir. 26. haftada cildin kalınlaşması, yağ dokusu oluşumu ve akciğer gelişimi devam eder. 27. haftada ışığa duyarlılığı artar ve gece-gündüz ayrımı yapabilir. 28. haftada hareketleri çok daha fazla hissedilir.

29-32. hafta: Bebeğiniz bu aşamada çok aktif olmaya devam eder ve muhtemelen birçok hareketin hissedebilirsiniz. Her gün hissetmeniz gereken hareketlerinin belirli bir sayısı yoktur, her hamilelik farklıdır. Bebeğinizin kendi hareket düzeninin farkında olmalısınız. 30. Haftadan itibaren emme refleksi artık gelişmektedir ve bebeğiniz parmaklarını emebilir. Yaklaşık 32. haftaya gelindiğinde, başı aşağıya bakacak şekilde yatar. Bebeğiniz bu aşamada baş aşağı yatmıyorsa endişelenecek bir durum değildir; dönmesi için hâlâ zaman vardır.

33-36. hafta: 33. Haftada bebeğin beyni ve sinir sistemi gelişimi tamamlanmaya başlar. Bebeğinizin kafatası kemikleri dışında kemikler sertleşmeye devam etmektedir. Kafatası kemikleri doğum kanalından yolculuğu kolaylaştırmak için birbirleri üzerinde kayabilir, böylece kafatası kemikleri beyni korurken kafa da güvenli bir şekilde doğabilir.

37-40. hafta: Bu haftalarda akciğerlerin olgunlaşması tamamlanmaya başlar. Bebeğin ağırlığı da doğum için uygun sınıra ulaşmıştır. Bebek doğuma hazırdır. Doğum genellikle 38-41. haftalarda gerçekleşir.

Uzm. Dr. Esra Oben Tutar
Bayındır Söğütözü Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

20.06.2024




loading
x

Randevu Talebi Oluşturma

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız