’Plastik’ kelimesi, şekillendirme, şekil verme anlamına gelen demektir. Bu ameliyatların uygulanmasındaki ana amaç hem fonksiyonel, hem de görsel olarak hastanın normal duruma kavuşturulmasıdır.
Çok geniş bir cerrahi yelpazesi bulunan bölümüzde, insan vücudunun neredeyse tamamına yakın bölümünde tek başına ya da diğer cerrahi branşlarla koordineli halde rekonstrüksiyon ameliyatlarını yapılmaktadır ve hastanın kaybettiği vücut fonksiyonunu mümkün olduğunca geri kazanmasına yardımcı olunmaktadır
Temel olarak Estetik ve Rekonstrüktif iki ana başlıkta çalışma alanlarımızı ifade edebiliriz.
ESTETİK AMELİYATLAR
- Karın Germe / (Abdominoplasty): Karın bölgesinde rejim veya spora rağmen giderilemeyen deri ve yağ fazlalıkları olanlar, aşırı kilo alıp kaybedenler, yaşlanma gibi nedenlerle karın duvarında ve cildinde sarkma olanlar, çatlama ve karın kaslarında aşırı gevşeme olanlar ve yine yaşla birlikte ortaya çıkan deri elastikiyetinin azalması gibi durumlarda abdominoplasti yapılabilir.
- Liposuction / (Yağ Alma): Estetik plastik cerrahinin gelişmesi ve ilerlemesiyle liposuction uygulamaları hızla artmış ve günümüzde lokal anestezi ile bile yapılabilen günlük cerrahi bir işlem olmuştur. Liposuction:Deri yüzeyinin altından cerrahi olarak yağ dokusunun vakumla alınmasıdır. Vücudun herhangi bir bölgesinde yağ fazlalığını azaltmada kullanılır. Bölgesel olarak dolgunluk azaltmada mükemmel bir yöntemdir fakat etkili bir kilo verme yöntemi değildir. Liposuction için kesin yaş sınırı yoktur. Liposuction için en iyi adaylar, göreceli olarak normal kilolu fakat belirli bölgelerde yağ fazlaları olan kişilerdir. Liposuction vücudun her yerinde uygulanabilir. Kadınlarda sıklıkla karın, bel, kalça, basen, sırt, boyun, bacak ve diz içlerinde, erkeklerde memelere (jinekomasti), karın ve bel bölgelerine uygulanabilir. Bu bölgelerdeki fazla yağların alınmasıyla hastanın vücut hatları düzelir ve hasta daha estetik ve zayıflamış görünür. Liposuction bir zayıflama metodu değildir ancak, vücut konturları düzeldiği için hasta zayıf görünür.
- Meme Büyütme: Meme büyütme ameliyatı; genetik veya hormonal sebeplerle memelerde yetersiz büyümesi olanlara, memelerde asimetrik farklar olanlara, hamilelikler ya da fazla kilo kayıpları sonucu memeleri involüsyona uğramış kişilere ve daha büyük meme sahibi olmak isteyenlere uygulanabilmektedir. Meme büyütme ameliyatı genellikle silikon gel veya serum fizyolojikli meme protezleri kullanılarak yapılmaktadır. Protezler çap, şekil, içerik, yüzey ve hacim olarak farklılıklar gösterir.
- Meme Küçültme: Büyük memeler kadınların hayatında pek çok problemlere neden olmaktadır. Normal ölçülerden büyük olduğunda çekici olmaktan uzak olan bu yapılar, ağır oldukları için, hastalar bunları taşımakta zorlanmakta, boyun ve sırt ağrılarına, meme altında mantar enfeksiyonlarına, postür değişikliklerine, kötü ve terli kokmaya ve hatta akciğer problemlerine neden olmaktadır. Ayrıca kadını olduğundan iri ve şişman göstermektedir. Meme küçültme ameliyatının amacı, volümü azaltmak, yeniden biçimlendirmek ve estetik görünüşünü düzeltmektir. Meme dokusu küçültülmekte, meme başı ideal ölçülerdeki yeni yerine kaldırılmakta ve fazla olan cilt çıkarılmaktadır. Bunun sonucunda ters T şeklinde aşağı doğru iz kalır. (Meme başı etrafında halka şeklinde, ön ortada aşağı doğru inen bir çizgi ve meme altında yatay yönde ince bir çizgi şeklinde iz kalır.)
- Meme Dikleştirme: Meme sarkması ve düşüklüğü kadınları en sık rahatsız eden durumlardandır. Yaşlanma, emzirme, menopoz, aşırı kilo kaybı ve aileden gelen nedenlerle olabilir. Memenin üst kısmı düzleşir ve silikleşir, alt kısmı ise sarkar. Meme cildi sıklıkla elastikiyetini kaybeder ve zayıflar. İşte böyle etkilenmiş memeler, Mastopeksi denilen meme dikleştirme ameliyat tekniği ile düzeltilir. Seçilecek tekniğin cinsi memenin durumuna göre ve hastadan hastaya değişmektedir. Fazla olan cilt ve bazen normalden çok geniş olan meme başı küçültülür. Genellikle meme başından aşağı doğru dikey bir çizgi şeklinde ince bir iz kalır. Bazen bunlara ilave olarak meme altında da üçüncü bir kesi eklenebilir.
- Burun Estetiği / (Rhinoplasty): Günümüzde en sık yapılan estetik ameliyattır. Rinoplasti için en iyi adaylar mükemmel burun için değil, görünümlerini düzeltme amacıyla gelenlerdir. Eğer fiziksel olarak sağlıklı ve psikolojik olarak dengeli ve beklentilerinizde gerçekçi iseniz iyi bir aday olabilirsiniz. Rinoplasti estetik amaçları gerçekleştirmek için veya burun içindeki eğrilikleri düzeltmek ve tıkanıklıkları açarak solunum güçlüğü problemlerini düzeltmek amacıyla yapılabilir. Kaza veya başka nedenlerle oluşan burun hasarlarının onarımı için de uygulanmaktadır. Diğer bazı hastalarda, Deviasyon nedeniyle ameliyat olduklarında burunlarının da estetik olarak düzeltilmesini istemektedirler. Burun Estetiği (Rhinoplasty) ameliyatı, yüz kemiklerinin gelişimi tamamlandıktan sonra yani ergenlik çağında kızlarda 16, erkeklerde 17 yaşından sonra yapılır.
- Yüz Germe / (Face Lift): Yüz germe işlemi, hastanın gevşeyen veya sarkmış olan yüz derisinin fazlalıklarının alınıp, daha genç bir yüz görünümü kazandırılmasıdır. Yerçekiminin etkisi, güneş ışınları ve günlük yaşamın stresi insanların yüzlerinde yaşlanma belirtilerinin oluşmasına neden olurlar. Yüzde göz kapakları ve etrafında, ağız çevresi ve yanaklarda, çene altında ve boyunda oluşan derin çizgiler, kırışıklıklar, katlanma ve yağ toplanmaları şeklinde yüzde belirginleşirler. Bu uygulamada yüzde sarkan ve gevşeyen kas, yağ, deri gibi dokuların eski yerlerine getirilmesi ve fazla olanların uzaklaştırılması temel prensiptir. Yüz germe ameliyatında sadece yanak ve boyun değil aynı zamanda “Alın Germe” ve “Göz kapağı Estetiği” ameliyatları da kombine olarak yapılabilir.
- Dudak Estetiği: Dudaklar yüzün estetik görünümünde çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle dudakların diri ve dolgun görünmesi yüzümüzdeki gençlik ve sağlık ifadesini güçlendirir. Dudak kalınlaştırma hastanın kendi vücudundan alınan dokularla veya bazı implant malzemeleri ile yapılabilir. Hastanın kendi vücut dokuları ile yapıldığında hasta 2-3 gün içerisinde normal hayatına dönebilir.
- Dermabrazyon (Cilt Soyulması): Dermabrazyon, kontrollü cerrahi sıyırmalar yoluyla, cildin üst tabakalarını yeniden yapılandıran tedavi metodudır. Bu tedavi cildin yüzeyindeki düzgünlüğü bozan engebeleri ve izleri yumuşatarak, cilde daha düzgün bir görünüm vermektedir. Yine ciltte meydana gelen lekelerin tedavisinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Dermabrazyon çoğunlukla, kazalar veya daha önce uygulanan operasyonlar sonucu kalan izleri ve ağız kenarında görülen ince yüz kırışıklıklarını düzeltmek için uygulanır.
- Botox Uygulaması: Yüzde oluşan kırışıklıklar ve çizgiler yaşlanma, yerçekimi ve mimik kasların kullanımına bağlı olarak gelişir. Bugüne kadar bu kırışıklıkların düzeltilmesi için birçok cerrahi ve medikal çözüm önerilmiştir. Yüzdeki çizgilerin alttaki mimik kasların deriyi çekmesi sonucu geliştiği olgularda botolinum toksin alttaki aşırı aktif kası zayıflatarak kırışıklıkların azalmasını ve düzelmesini sağlar. Bu nedenle her bir yüz gençleştirme işlemi, düzeltilmek istenen kozmetik problemin etyolojisine yönelik olmalıdır. Aynı zamanda sosyal yaşamını kesintiye uğratmak istemeyen olgular ve operasyon için risk oluşturan hipertansiyon, diyabet ve diğer kronik kalp ve akciğer hastalıkları olan olgularda kısa sürede uygulanan ve yan etkisi az olan botolinum toksini gibi medikal uygulamalar dünyada daha çok kullanılmaktadır. Operatif tekniklerle kıyaslandığında işlemin süresi, hasta konforunda belirgin artma, iyileşme döneminin kısalığı; diğer medikal tekniklerle kıyaslandığında ise allerjik reaksiyonlarının olmaması, göz çevresinde dolgu maddelerinin kullanımının sınırlı olması botox uygulanımının avantajlarıdır.
REKONSTRÜKTİF AMELİYATLAR
- Maksillofasial Cerrahi: Yüz bölgesi yumuşak dokuları ve yüz kemiklerinin doğuştan olan veya kaza sonucu sonradan olan her türlü şekil ve fonksiyon bozukluklarının düzeltilmesidir. Yarık dudak ve yarık damak gibi diğer doğumsal anomaliler bu gruba girmektedir. Doğumsal olarak kulak kepçesinin kısmen veya tamamen olmaması nedeniyle kaburgalardan yeniden kulak kepçesi oluşturulmaktadır.
- Mikrocerrahi Ameliyatları: Ameliyat mikroskobu altında çok ince damarların ve sinirlerin dikilmesi esasına dayanan ve çok çeşitli amaçlarla kullanılan yöntemlerdir. Açık yaraların serbest doku aktarımıyla kapatılması, yüz felcinin tedavisi, kopmuş uzuvların replantasyonları bu ameliyat grubuna giren örneklerdir.
- Onkolojik Rekonstrüktif Cerrahi: Vücudun herhangi bir bölgesinden tümör çıkarılması sonucu oluşan fonksiyonel ve şekil bozukluğunun düzeltilmesi ameliyatlarıdır. Memenin rekonstrüksiyonu, çene kemiğinin rekonstrüksiyonu buna örnektir ve sıklıkla mikrocerrahi ameliyat yöntemlerinin kullanılmasıyla birlikte yapılmaktadır.
- El Cerrahisi: Kol, ön kol ve elin, sinir, kas, tendon ve kemik yapılarının her türlü doğumsal ve sonradan olan işlevsel ve şekil bozukluklarının düzeltilmesidir.
- Yanık Tedavisi: Yanığın erken dönemde deri greftleri ile kapatılması ve geç dönemdeki hareket kısıtlamaları ve izlerinin düzeltilmesidir.
- Yaralar: Her türlü basit ve komplike yaranın çeşitli medikal ve cerrahi yöntemlerle kapatılması mümkün olmaktadır. Kronik yaralar, vasküler nedenlerle oluşan ve kapatılamayan yaralar, bası yaraları ve diyabetik yaralar iyileştirilmektedir.
- Yara İzlerinin Giderilmesi : Travma veya cerrahi girişim sonucu oluşan yara izlerinin belirginliğinin azaltılması için hastaya çok özel olan koşulların değerlendirilerek farklı tedavi yöntemleri kullanılması ile gerçekleştirilir.
- Doğumsal Anomaliler: Çocuklarda yüz bölgesinde dudak ve damak yarıkları, yüz ve kafa kemiklerinde görülen şekil bozuklukları, doğumsal kist ve tümörler, ellerde normalden fazla ya da eksik parmaklar, el ve el bileğinin doğumsal şekil bozuklukları, parmakların yapışık olması gibi hastalıklar, peygamber sünneti olarak bilinen doğumsal penis anomalileri ile vücudun tüm alanlarında görülen doğumsal şekil bozuklularının tedavisi düzeltici plastik operasyonlar arasındadır.
- Kazalar: Kazalar sonucu ortaya çıkan yaralanmaların cerrahi tedavisini kapsamaktadır. Bunlar arasında basit cilt kesilerinden başlayarak insan yaşamını tehdit edecek boyuta kadar tüm trafik kazaları, ateşli silah yaralanmaları, yanık ve donuk gibi yaralanmalar plastik cerrahinin ilgi alanı içinde yer alır. Sayılan tüm bu yaralanma tiplerinde değişik nedenlerle ortaya çıkan doku bütünlüğünün bozulması durumu dokuların yeniden bütünlüğünün sağlanması, eksik olan dokuların vücudun başka bölgelerinden alınan dokularla onarımın yapılması plastik cerrahi pratiği içinde yer alır.
- Tümörler: Derinin iyi ve kötü huylu tümörlerinin cerrahi tedavisi ile baş ve boyunda yer alan ağız boşluğu, dil, dudaklar ve yüz bölgesinde ortaya çıkan iyi ve kötü huylu tümörlerinin cerrahi tedavisi ksonrası normal görünüm ve fonksiyonun sağlanması amacı ile yapılacak onarım ameliyatlarını kapsamaktadır.Son zamanlarda giderek artan meme kanserinin cerrahi tedavisi sonrası hastanın kendi dokuları ya da protez ile yeniden meme yapılması sıkça yapılan girişimler arasındadır.