Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR), hareket sistemini ilgilendiren herhangi bir hastalık, kaza veya geçirilmiş cerrahiye bağlı fizyolojik ya da anatomik yetersizliği ve sosyal yaşama uyum sorunu olan kişinin fiziksel, ruhsal, toplumsal, mesleki özel uğraşı ve eğitsel potansiyelini en üst düzeye çıkarmayı amaçlar.
FTR uygulamaları; hareket sistemi hastalıklarında ilaç tedavisi, tıbbi cihaz ve destekler, lokal enjeksiyon ve manuplasyonlar, kinesioterapi, PRP uygulamaları ile birlikte fizyoterapi, tedavi edici egzersizler ve rehabilitasyon girişimlerinden oluşur. Herbiri belli fizyolojik temellere dayanan fizik tedavi uygulamaları ağrının giderilmesinde, hareket sistemi fonksiyonları ile hastanın günlük yaşam aktivitesinin arttırılmasında ve yaşam kalitesinin yükseltilmesinde önemlidir.
FTR Kliniğine başvuran hastaların başlıca yakınması vücudunun her hangi bir yerindeki ağrı ve hareket zorluğudur. Ağrı, sadece hareket sistemi değil diğer sistemlere bağlı birçok hastalığın belirtisi olabileceğinden öncelikle ayrıntılı bir muayene ve takiben tetkik ve radyolojik incelemeler yapıldıktan sonra uygun tedaviye başlanır. Amaç ağrıyı kesmek değil, ağrıya neden olan etkenleri ortadan kaldırmaktır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü, Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi lokasyonlarımızda hizmet vermektedir. Her iki hastanemizde de poliklinik ve ayaktan fizik tedavi hizmeti yapılmaktadır. Ayrıca diğer bölümlerde çeşitli nedenlerle tedavi gören (örn. Yoğun bakım, Kardiyoloji, Göğüs hastalıkları, Nöroloji) veya ameliyat olan hastalara (öz. Ortopedi, Kalp-damar cerrahisi ve Nöroşirürji bölümlerinde) fizyoterapi programı uygulanmaktadır. Her iki hastanemizde de hastaların tek başına tedaviye alındıkları tedavi odaları ve egzersizlerini yaptığı egzersiz salonlarımız bulunmaktadır. Tedavi programları uzman doktorlarımız tarafından planlanıp deneyimli fizyoterapistlerimizce uygulanmaktadır.
Kliniğimizdeki Tedavi Uygulamaları :
Lokal Enjeksiyonlar: Hem tanı hem tedavi amaçlı olarak uygulanmaktadır. Belli bir bölgesel ağrının kaynağının saptanması veya ayırıcı tanısı için lokal analjezikler bölgesel olarak uygulanarak sonuç gözlemlenir.
Eswt (extracorporeal Shock Wave Therapy): Dilimizde “Şok Dalga Tedavisi” olarak adlandırılan bu modern tedavi yöntemi, dışarıdan vücuda özel bir aplikatör ile şok dalgalarının yönlendirilerek tedavi edici etki elde edilmesi esasına dayanır. Hiç bir yan etkisi olmayan ve uygulaması çok pratik olan bu yöntem doğru seçilmiş hastalarda %80 tedavi etkinliğine sahiptir. Özellikle topuk dikeni, tenisçi dirseği, trokanterik bursit, aşil tendiniti ve pateller tendinitte etkilidir.
Platelletten Zengin Plazma Uygulamaları (prp): Kişiden alınan kanın özel bir işlemden geçirilerek trombositten zengin bir plazma elde edilmesi ve bunun gerekli bölgeye enjeksiyon yoluyla verilmesinden ibarettir. Bölümümüzde özellikle diz osteoartriti, omuz ve dirseğin yumuşak doku bozukluklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Kinesioterapi: Ağrı azalması, kasların desteklenmesi ve lenfatik dolaşımın düzenlemesi amacıyla ağrılı bölgeye özel kinesiotape uygulanmasıdır.
Sıcak Uygulamaları: Sıcak tedavisi ile kan akımı artar, ağrı azalır ve kas spazmı çözülür. Ayrıca dokuların esnekliği artar ki bu da hareket kısıtlılığı gelişen eklemlerde egzersizi ve tedaviyi kolaylaştırır. Sıcak uygulama cilt-cilt altı dokuları ısıtan yüzeyel ısı, kas-kemik-bağlar gibi daha derin dokuları ısıtan derin ısı uygulamalarını içerir. Kliniğimizde yüzeyel ısıtıcı olarak sıcak havlu paketler (hot pack), ultraviyole (mor ötesi ışınlar), enfraruj (kızıl ötesi ışınlar), parafin banyosu kullanılmaktadır. Derin ısıtıcı olarak da ultrason ve kısa dalga diatermi kullanılmaktadır. Ayrıca ortopedik rehabilitasyonda özellikle el bileği-ayak bileği-dirsek için kullandığımız çalkantılı su banyoları da sıcak tedavimizin bir parçasıdır. Soğuk uygulama soğuk paket (cold pack) ile yapılmaktadır. Ameliyat sonrası hareket kısıtlılığı gelişen birçok eklemde ve travma sonrası oluşan ağrıların tedavisinde kullanılmaktadır.
Elektroterapi: Çeşitli tipleri bulanan akımların ağrı kesici, ödem çözücü etkileri bulunmaktadır. Kliniğimizde diadinami, interferansiel akımlar, TENS kullanılmaktadır. Ayrıca sinir yaralanmalarına bağlı kas zayıflıklarında kuvvetlendirme amaçlı elektrik stimülasyonu uygulanmaktadır.
Traksiyon: Bel-boyun-sırt ağrılarında oldukça etkin olarak kullanılan en eski tedavi yöntemlerinden biridir. Kliniğimizde bel ve boyun problemlerinde traksiyon sık kullandığımız ve çok iyi sonuçlar aldığımız bir yöntemdir.
Masaj: Masajın fizik tedavi uygulamalarında tamamlayıcı görevi vardır, tek başına tedavi yöntemi olarak görülmemelidir. Özel durumlarda doku sertliğini gidermek için kullanmaktayız.
Terapötik Egzersizler: Kliniğimizde fizik tedavi programı sırasında en çok üzerinde durduğumuz konu egzersizdir. Egzersizin olmadığı sadece fizik tedavi ajanlarının uygulandığı tedavinin etkisi sınırlıdır. Amacımız fizik tedavi uygulamaları ile sağlanan rahatlıkla doğru ve düzenli egzersiz yapma bilincini hastalarımıza aşılamaktır. Egzersizler, egzersiz salonumuzda deneyimli fizyoterapistler eşliğinde, ameliyat sonrası veya başka nedenle eklem tutukluğu, hareket yeteneği kaybı ve kas zayıflığı gelişmiş hastalarda birebir yapılmaktadır. Ayrıca özel egzersiz tedavileri yatak başında veya kliniğimizde yapılmaktadır.
- Solunum ve Postür Egzersizleri
- Yürüme-Denge-Koordinasyon Egzersizleri
- Nörolojik Rehabilitasyon
- Yoğun Bakım Ünitesindeki Hastalara Yatak İçi Egzersiz-Pozisyon Uygulamaları
- Ameliyat Sonrası Kısa Süreli Ortopedik Rehabilitasyon, Ev Egzersiz Programları