Hasta Yakınları ve Uzmanlar 'Demanslı Hasta Yakını Olmak' Seminerinde Buluşuyor
Sağlık konusunda yıllardır düzenlediği seminerlerle sağlık uzmanları ile hastaları ve yakınlarını buluşturan sektörünün öncü kuruluşu Bayındır Sağlık Grubu, 02 Mart Çarşamba günü “Demanslı Hasta Yakını Olmak” seminerini düzenliyor.
Bayındır Sağlık Grubu, 02 Mart Çarşamba günü Bayındır İçerenköy Hastanesi’nde “Demanslı Hasta Yakını” olmak konulu yine yenilikçi bir seminere daha imza atıyor. 12:30 – 13:30 arası Bayındır İçerenköy Hastanesi 6. kat Konferans Salonunda düzenlenecek seminerde “Demanslı Hasta Yakını” olma konusu Nöroloji, Psikiyatri ve Psikoloji uzmanları tarafından farklı bir bakış açısıyla masaya yatırılıyor. Nörolog Uzm. Dr. Melek Kandemir, Psikiyatri Uzmanı Dr. Esra Uğurlu Koçer, Psikolog Şencan Taşkale ve Psikolog Funda Özkoçak’ın katılımıyla gerçekleşecek seminere katılım ve detaylı bilgi için 0216 575 26 66/3099 numaraları telefonlarla irtibata geçebilirsiniz.
Demans hakkında
Yoğun çalışma temposu ve stres zaman zaman isimlerin ve eşyaların koyuldukları yerlerin unutulmasına yol açar. Bunlar geçici olabilir veya günlük yaşamı etkilemeyecek durumdadır. Ancak unutkanlıkların artması, beraberinde başka zihinsel bozuklukların ortaya çıkması Alzheimer Hastalığı’nın ön belirtileri olabilir.
Genel bir kavram olarak bunamanın tıp dilindeki karşılığı “demans”tır, Alzheimer hastalığı ise bunamanın en sık nedenidir. Yaşlılık çağındaki bunama belirtileri ne yazık ki insan yaşamının doğal bir süreci olarak kabul edilmekte ve çaresi olmadığı düşünülerek kendi seyrine bırakılmaktadır. Bunama yaşlılığın doğal bir sonucu değildir. Buna yol açan nedenlerin araştırılması ve teşhis edilmesi gerekir.
Demans (bunama) yaşlılığın en çok yıkıma neden olan ve yaşam kalitesini etkileyen, hastaya olduğu kadar hasta yakınlarına da sosyal, ekonomik ve psikolojik açıdan olumsuz etkileri olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Yaşla birlikte beyinde birçok değişiklik oluşmaktadır. Beyin ağırlık ve hacminde 55 yaşından sonra yüzde 7-8 dolayında azalma olurken 90’lı yaşlarda bu azalma yüzde 10-15 dolayına çıkar. Yaşlılardaki beyin ağırlık ve hacminin azalmasının en büyük nedeni sinir hücrelerinin (nöron) azalmasıdır. Beyin yaşlanması ile öğrenme, bellek ve diğer kognitif (bilişsel) fonksiyonlarda bozulma, işitme, tat ve koku duyularında bozulma, motor ve refleks değişiklikleri, denge ve yürüme bozuklukları, uyku ve otonomik bozukluklar olur.