Bayındır Söğütözü Hastanesi'nde TAVI Yöntemi İle İlk Kalp Kapağı Değişimi Gerçekleşti
Kalp yetmezliğine neden olan aort kapağı darlıklarında, yüksek risk nedeni ile ameliyat olamayan birçok hastanın imdadına TAVI yöntemi yetişiyor. Açık kalp ameliyatına gerek kalmadan aort kapağının değiştirilebildiği TAVİ yöntemi, Bayındır Söğütözü Hastanesi’nde de başarıyla uygulanmaya başlandı.
Türkiye’de son yıllarda uygulanmaya başlanan TAVİ (Transkateter Aort Valv İmplantasyonu) yöntemi, ameliyat riski yüksek olan kalp hastalarına sağlıklı hayatın kapılarını açıyor. Dünyada ilk kez 2004 yılında uygulanan, bugüne kadar birçok Ameiiyat riski yüksek olan ve ameliyat olamayan hastaların sağlığına kavuşmasını sağlayan TAVİ yöntemi, Bayındır Söğütözü Hastanesi’nde de başarıyla uygulanmaya başlandı.
Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Ekibi TAVİ yöntemiyle ilk ameliyatlarını 65 aort kapağı değişimin 65 yaşındaki hastaya başarıyla uyguladıklarını belirterek, “Hastamız yüksek risk grubundaydı ve açık kalp ameliyatı olmaya uygun değildİ. Bunun üzerine Kalp ekibimizle (Kardiyoloji, Kalp ve Damar Cerrahisi ve Anestezioloji) birlikte hastamızı TAVIyöntemiyle tedavi ettik ve açık kalp ameliyatına gerek kalmadan aort kapağını değiştirdik,işlemden bir gün sonra hastamızı taburcu ettik. Merdiven çıkamayan, iki adım yürüyünce bileyorulan hastamız şu anda gayet sağlıklı bir durumda” diye ifade belirtilmiştir.
Hayata yeniden bağlanıyorlar
TAVİ yöntemiyle artık ‘ameliyat olamazsın’ denilen yaşlı kalp hastalarının ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebildiğine dikkat çeken Kardiyoloji Ekibi şu bilgileri verdi: “TAVİ yöntemi sayesinde, kalp kapağı darlığı, yani aort kapağında darlık olan hastalar tekrar hayata bağlanıyor. Tıpkı kalp anjiyosu gibi kasık damarlarından girilerek gerçekleştirilen işlemde, daralan kapak içine yeni kapak yerleştirilerek hastanın yaşamına devam etmesi sağlanıyor. TAVI yöntemi öncelikle, cerrahi olarak kapak takılması için açık ameliyat olamayacak veya açık ameliyat riski yüksek olan hastalarda uygulanıyor. Bunun dışında açık ameliyat için herhangi bir engeli olan hastalarda da bu yöntem uygulanabiliyor. Özellikle çok yaşlı, akciğer, karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalar ya da daha önceden başka açık kalp ameliyatı geçirmiş olan hastalar, açık ameliyat için yüksek riskli olarak kabul ediliyor. TAVİ yöntemi; açık ameliyatın uygun olmadığı bu hastalarda, yaşam süresinin uzatılması ve hastanın klinik durumunun iyileştirilmesi noktasında etkili sonuçlar alınmasını sağlıyor.”