Yenidoğan yoğun bakım ünitesi nedir?
Yenidoğan yoğun bakım üniteleri, zamanından önce dünyaya gelen veya zamanında doğan ancak doğum anında sıkıntılı süreçler yaşayan, yaşamın ilk 28 gününde çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşan bebeklere tedavi ve bakım hizmeti sunulan özel ünitelerdir.
Yenidoğan yoğun bakım ünitesi neden önemlidir?
Otuz yedinci gebelik haftasını tamamlamadan dünyaya gelen bebeklere ‘prematüre bebek’ denir. Bu bebekler, anne karnındaki büyüme ve gelişmelerini henüz tamamlamadan dünyaya geldikleri için başta solunum sistemi olmak üzere, kalp-damar sistemi, bağırsak sistemi, sinir sistemi ile ilgili sorunlarla karşı karşıya kalırlar. Yine bu bebeklerin bağışıklık sistemleri tam gelişmediğinden, mikroplara karşı dirençleri de düşüktür. Bu nedenle onlar için özel olarak tasarlanmış yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde tıbbi gereksinimlerinin karşılanması gerekir.
Doğum zamanında gerçekleşmiş olsa bile, doğum anında yaklaşık 10 bebekten biri hafif düzeyde tıbbi müdahaleye gereksinim duyar; bu bebeklerden bir kısmına da daha ileri tıbbi müdahale gerekebilir. Doğumda canlandırma uygulanan bu bebeklerin doğum sonrası acilen yoğun bakım ünitelerinde tedaviye alınmaları gerekir. Bu tür acil durumlarda, zamanında ve uygun müdahalenin ivedilikle başlatılması kalıcı sağlık sorunlarının önlenmesi için çok önemlidir. Bu nedenle tüm doğumların, yenidoğan yoğun bakım ünitesi bulunan hastanelerde, uzman hekimler ve deneyimli hemşireler eşliğinde gerçekleştirilmesinin kritik önemi vardır.
Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde sunulan teknolojik olanaklar ve tedaviler nelerdir?
Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde kaliteli bakım hizmetinin 7 gün 24 saat sürekliliğinin sağlanmış olması gerekmektedir. Şefkatli bireyselleştirilmiş, aile merkezli bakım ilkelerinin gözetilmesinin, ten tene temas ve kanguru bakımının sağlanmasının hem yoğun bakım sürecini kolaylaştırıcı etkisi olduğu, hem de uzun dönem bedensel ve ruhsal sağlık üzerine olumlu etkilerinin olduğu kanıtlanmıştır.
Erken doğan bebeklerin akciğerlerinde ‘sürfaktan’ adı verilen ve akciğerlerin uygun şekilde çalışmasını sağlayan maddenin yetersiz olması nedeniyle bu bebekler sıklıkla solunum sorunlarıyla karşılaşırlar. Zamanında doğan bazı bebeklerin de çeşitli enfeksiyon durumlarına bağlı olarak ya da başka nedenlerle solunum sorunları olabilir. Bu tür bebeklerin solunumlarının yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde, mekanik ventilatörler (solunum destek cihazları) ile desteklenmesi gerekir. Bu bebekler ‘kuvöz’ adı verilen, anne karnındakine benzer şekilde sıcaklık ve nem sağlayan özel beşiklerde izlenir. Yaşamsal bulgularının da ‘monitor’ adı verilen cihazlarda sürekli takip edilmesi gerekir. Bu tür cihazların sürekli çalışabilmesi için kesintisiz güç kaynakları gibi donanımların bulunması, merkezi oksijen ve gaz sistemlerine gereklilik vardır. Sarılık takiplerinin yapılması ve gerektiğinde ‘fototerapi’ olarak adlandırılan, cilde mavi ışık veren cihazların da kullanıma hazır şekilde bulunması gerekmektedir. Damardan beslenmesi gereken bebekler için de bu solüsyonların hazırlandığı steril ünitelerin ve bu iş için uzmanlaşmış personelin bulunması şarttır.
Bulaşıcı bir enfeksiyonu bulunan bebeklerin de özel bir havalandırma sisteminin sağlandığı izolasyon odalarında takip edilmeleri gerekmektedir.
Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde hangi uzmanlıklardan destek alınmaktadır?
Bayındır Söğütözü Hastanemizin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde destek alınan uzmanlık alanları şunlardır:
- Riskli Gebelik Takibi Yapan Kadın Doğum Uzmanı
- Yenidoğan Uzmanı
- Çocuk Uzmanları
- Çocuk Kardiyoloji Uzmanı
- Çocuk Nöroloji Uzmanı
- Çocuk Cerrahisi Uzmanı
- Göz Hastalıkları Uzmanı
- Radyoloji Uzmanı
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
- Çocuk Gelişim Uzmanı
Doç. Dr. Ece Göçmen
Bayındır Söğütözü Hastanesi Neonatoloji Uzmanı