Baş ağrısının en sık görülen türlerinden biri olan migren, hastaların iş ve sosyal yaşamlarını ciddi oranda etkileyebilmektedir.  

Migren tedavisinde temel olarak ağrı kesici ilaçlar ve ağrıdan koruyucu ilaçlar kullanılmaktadır.

Bu ilaç tedavilerinin denenmesine rağmen fayda göremeyen hastalarda migren botoksu, sinir blokajı, migren aşısı/iğnesi gibi farklı tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir.

 

Migrende sinir blokajı yöntemi

Sinir blokajı, özellikle ilaç tedavisine dirençli migren hastalarında son dönemde sıklıkla kullanılmaktadır. Çeşitli sebeplerle ilaç kullanamayan hastalara da uygulanabilmektedir. Diğer yandan dirençli seyreden akut ağrıların tedavisinde kullanılabilir.

Sinir blokajında migren ataklarının gelişimi ile ilişkili olduğu düşünülen sinirlere çeşitli ilaçlar enjekte edilir ve bu sinirler bloke edilir. En sık olarak büyük oksipital sinir (GON) bloke edilir ve bu işleme “GON blokajı” denilmektedir. Bu yöntemde amaç migren ataklarının sıklığını, şiddetini ve süresini azaltmaktır. Bu işlem başın arka kısmına uygulanır ve sinirin bulunduğu bölgeye lokal anestezik madde enjekte edilir. Uygulamanın sıklığı hastadan hastaya değişebilmektedir. Genellikle ilk birkaç doz haftalık olarak yapıldıktan sonra, hastanın durumuna göre aylık ya da 2-3 ayda bir yapılan enjeksiyonlara geçilebilmektedir.

Yan etkiler oldukça az görülür. Herhangi bir enjeksiyonda da yaşanabilecek enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon, ağrı, tansiyon düşmesi, bayılma hissi, alerji gibi yan etkiler görülebilmektedir.

 

Migrende botoks tedavisi

Medikal tedavi seçeneklerinden yeterli faydayı göremeyen hastalara uygulanabilecek yöntemlerden biri de migren botoksudur. Migren botoksunda amaç, baş ağrılı gün sayısını azaltmaktır. Kronik migren hastalarında tercih edilmektedir. Hamile ve emzirenlere, antikoagulan ilaç kullanımı olanlara, kas hastalığı olanlara uygulanamamaktadır.

Migren botoksunda alın bölgesi, şakaklar,  baş ve boynun arka kısmındaki kaslara botulinum toksini enjeksiyonu yapılmaktadır. Toksin enjeksiyonu ile beraber enjekte edilen kaslarda blokaj ve bu bölgelerden ağrı merkezlerine giden ağrı sinyallerinde azalma sağlamaktadır. Migren botoksunun etkisi 2-4 haftada görülmeye başlanır. Bir sonraki uygulama için en az 3 ay beklenmelidir. Genellikle bir seans botoks uygulamasının etkisi en az 6 ay sürmektedir. Olası yan etkiler göz kapağı düşüklüğü, ense ağrısı, kas güçsüzlüğü gibi durumlardır.

     

Migren aşısı (Migren iğnesi) yöntemi

Migren aşısı, özellikle diğer ilaç tedavilerine dirençli seyreden, sık migren atakları yaşayan hastalarda uygulanabilen bir tedavidir. Migren aşısı olarak bilinse de aslında aşı değil, aylık olarak uygulanan, migren ağrılarının sıklığını ve şiddetini azaltmaya yönelik bir tedavidir. Cilt altına enjekte edilir. Bu ilaç, CGRP isimli migren ağrılarının oluşum mekanizmasında önemli rol oynayan bir maddeyi bloke ederek etkisini göstermektedir. 18 yaşından küçüklerde, gebe ve emzirenlerde kullanımı uygun değildir. Öncelikle hastanın bu tedavi için uygun olup olmadığı bir nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Hasta, iğneyi kendi kendine de uygulayabilir ancak ilk dozun hastanede, doktor gözetiminde uygulanması önerilir. Daha sonra hastaya enjeksiyon eğitimi verilir ve bundan sonra isterse hasta kendi kendine aylık enjeksiyonlarını yapabilir. Migren aşısı ile hastaların büyük kısmında aylık ağrı sayılarında azalma sağlanabilmektedir. En az 3-6 ay tedavinin sürdürülmesi önerilir. Migren aşısının ciddi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak enjeksiyon tedavisi olduğu için enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık, kaşıntı, alerjik reaksiyonlar olası yan etkiler arasındadır.

 

Uzm. Dr. Büşra Ölmez
Bayındır Söğütözü Hastanesi Nöroloji Uzmanı

24.04.2024




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız