Sonbahardan kış mevsimine geçtiğimiz dönemle birlikte grip etkisini daha da artırıyor. Soğuk havaların devam etmesi, aşılamanın beklendiği kadar yaygın yapılamaması, kapalı alanlarda kişilerin birbirleri ile yakın teması, bu dönemde hasta sayısının artmasına yol açmakta. Hastaların istirahat alamayıp iş hayatına devam etmeleri, hastalığın yayılma hızını artırıyor.

Sıklıkla yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı, yaygın kas ağrısı ve nadiren de olsa görülen ishal hastalığın belirtileri arasındadır. Özellikle kas ağrısı bazen o kadar şiddetli olabilir ki hastalar diş etlerinin dahi ağrıdığını ifade edebilir. Gribin belirtileri ve şiddeti ise kişiden kişiye değişmektedir. Özellikle risk grubundaki kişilerde hastalık çok daha şiddetli geçebilmektedir. Belirtilerin ciddiye alınmamasıyla hastalığın daha da ilerlemesi halinde gribin ölüme sebep olabileceği unutulmamalıdır.

Gripten korunmanın en önemli adımı aşılamadır. Aşının yapılması için en uygun zaman, 2 haftalık bağışıklık dönemi de hesaba katıldığında, ekim ayının ortalarıdır.

Hastalıkta risk grubu aşağıdaki şekilde tanımlanabilir:

  • Kalp hastaları,
  • Böbrek hastaları,
  • Astım hastaları,
  • Diyabet hastaları,
  • Morbid obezler,
  • Karaciğer hastaları,
  • Bağışıklık sistemini zayıflatan tüm durum ve hastalıklar.


Korunmak ve bulaştırmamak

Hasta kişilerle temastan kaçınmak gerekir. Yaklaşık 1 metre mesafeden uzakta bulunmak güvenlidir. Özellikle bu dönemde sarılmak, öpüşmek virüsü henüz belirtiler başlamadan önce dahi bulaştırmayı sağlar. El tokalaşma ile yetinip sık el yıkamak bize bulaşmayı veya bulaştırmamızı oldukça engelleyecektir.

Grip geçiren kişiler ateşin düşmesinden 24 saat sonrasına dek mümkünse ev istirahatinde bulunmalıdır. Hapşırma ve öksürme sırasında ağız ve burun örtülmeli ve kullanılan mendil çöpe atılmalıdır. Eller sık sık yıkanmalıdır. Ellerle burun ağız ve gözlere dokunmaktan kaçınmak gerekir.

İlaç kullanımı

Antiviral ilaçlar ancak doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır. Virüse etkili ilaç kullanımı ile şikayetlerin azalarak komplikasyon gelişmesinin önlemesi beklenmektedir. Ancak gereksiz ve sık kullanılması ilaca direnç gelişimini sağlayabileceğinden doktor kontrolünde ve gerekli görüldüğü durumlarda kullanılmalıdır. İlaca özellikle hastalığın ilk 2 günü başlanması etkinliğini artırır. Diğer kullanılan ilaçlar daha çok şikâyetleri azaltmaya yönelik rahatlatıcı ilaçlardır. Bol su içmek, C vitamini meyvelerle veya takviye olarak almak ve istirahat etmek hastalık süresinin daha rahat geçmesini sağlayabilir.

13.01.2017




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız