Her hücrenin değişmez yapı taşı olan, sadece yapımından değil bakım ve onarımından da sorumlu olan protein, temel besin kaynaklarımızdan biridir. Özellikle kas, kemik ve destek dokusunun vazgeçilmez maddesi olup, besin unsurlarının en değerlisi olarak bilinmektedir. Son zamanlarda diyet programlarının da gözdesi halindedir. Proteinden zengin diyetlerin yaklaşık 40-50 yıl gibi bir geçmişi bulunmaktadır. Bu protein diyetlerinin en popüler olanlarından biri de Dukan diyetidir.

İlk olarak 2000 yılında ortaya çıkan Dukan diyetine göre kilo vermenin anahtarının, protein olduğu ve dışarıdan yağ tüketmek ile vücuttaki yağların yakılamayacağı belirtilmektedir. Dukan diyeti listesi teorilerine göre, vücut tükettiği proteini yakmak için daha fazla kalori harcarken, karbonhidrat ve yağı yakmak için çok az kalori harcar. Bu yüzden Dukan diyeti protein ağırlıklı bir beslenme programıdır ve karbonhidrat kaynağı olarak başlangıçta sadece yulaf kepeğinin tüketilmesine izin verir. Kısaca Dukan diyeti yüksek proteinli, düşük yağlı ve düşük karbonhidratlı bir beslenme şeklidir.

Dukan diyetinin avantajları nelerdir?

  • Bedenimiz yüksek proteinli yemekleri sindirmek, metabolize etmek ve kullanmak için daha fazla çaba harcar. Bu da daha fazla kalorilerin yanmasını sağlar. Bu nedenle başlangıçta dukan diyeti ile daha hızlı kilo verilebilir.
  • Proteinden zengin gıdalar (yoğurt, peynir, balık, tavuk, yumurta, et) karbonhidrattan yoğun yiyecekler (ekmek, patates, makarna, pilav) kadar kan şekerini etkilemiyor. Bu avantaj metabolizmayı insülin-şeker dalgalanmalarından uzak tutuyor. Proteinli besinler yenildiğinde, pankreas bezi insülin salgılamaya teşvik edilmiyor. Hiperinsülinemik veya insülin dirençli kişilerde bile yemek sonrası insülin yükselmeleri görülmüyor. Sonuç olarak, karbonhidrat yüklü bir besine, mesela pilava, makarnaya oranla aynı miktar enerji değerine sahip proteinli bir yiyeceğin (örneğin pişmiş tavuk göğüs eti, yağı azaltılmış yoğurt, peynir ya da balığın) insülin patlamalarına yol açarak kilo aldırma eğilimi daha az oluyor.
  • Proteinli besinlerin tok tutma kabiliyetleri daha fazla. Erken doyma hissi vermeleri ise onları daha tercih edilebilir hale getiriyor. Proteinden zengin gıdalar, özellikle yağı azaltılmış proteinler diyet planlarında işte bu nedenle tercih ediliyor.


Dukan diyetinin dezavantajları nelerdir?

  • Aşırı protein alındığında ve birey iyi egzersiz yapmadığında proteinin fazlası vücutta yağa dönüşüyor.
  • Dukan diyeti gibi proteini yüksek diyetler daha rahat kilo vermeye yardımcı olabiliyor ancak diyetin genel planı içinde çok dengeli bir planlama gerekiyor. Çünkü proteinler aynı zamanda yağ ve kolesterol de içeriyor. Kilo vermeye çalışırken böbrek  ve damarlarınızın daha fazla zarar görmesi riskiyle karşı karşıya kalınabiliyor.
  • Yapılan araştırmalarda proteini yüksek diyetlerin uzun süre uygulanması halinde karaciğer sağlığı ve kemik erimesi açısından da riskli olabileceği öngörülüyor.
  • Uzun süreli uygulanan saf protein diyetleri (karbonhidratın sıfırlandığı diyetler) konstipasyona neden olabilir.


Sonuç olarak, kişiye özgü olmayan standart ve popüler diyetler uzun vadede bakıldığında sağlığımızı etkileyebilir. Yaşam şekli haline getiremediğimiz, geçici süreli yapılan diyetlerde verilen kilolar genellikle geri alınır. Önemli olan yeterli ve dengeli beslenerek doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması ve bunu günlük yaşantımıza uygulamamızdır.

Dyt. Esra Örün İncekara
Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü

03.07.2021




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız