Regl kelimesi, reglasyonun kısaltmasıdır ve menstruasyon veya adet dönemi anlamına gelir. Bir kadının uterusundan atılan endometrium dokusunun ve kanın vücuttan dışarı atılması sürecini ifade eder.

Adet dönemi, bir kadının üreme dönemi boyunca genellikle her ay gözlenir. Adet döngüsü, hormonal değişikliklere bağlı olarak değişen bir dizi fizyolojik olay içerir.

Regl gecikmesi neden olur?

Adet gecikmesi, birçok farklı nedene bağlı olabilir. Sık görülen regl gecikmesi nedenleri şunlardır:

  • Hamilelik
  • Yoğun stres, vücutta hormonal değişikliklere neden olabilir ve adet döngüsünü etkileyebilir. Fiziksel veya duygusal stres, adet düzeninin bozulmasına yol açabilir.
  • Hormon düzenindeki değişiklikler adet döngüsünü etkileyebilir. Özellikle polikistik over sendromu gibi hormonal değişiklikler, adet düzensizliklerine neden olabilir.
  • Aşırı egzersiz, kas/yağ oranı ve vücut ağırlığında ani değişiklikler ve enerji dengesindeki bozulmalar nedeniyle adet döngüsünü etkileyebilir.
  • Yetersiz beslenme veya aşırı düşük vücut ağırlığı, adet düzenini etkileyebilir. Anoreksiya nervoza veya bulimia gibi yeme bozuklukları da adet düzensizliklerine neden olabilir.
  • Kronik hastalıklar, enfeksiyonlar veya tiroid problemleri gibi sağlık sorunları da adet döngüsünü etkileyebilir.
  • Doğum kontrol hapları veya diğer hormonal kontraseptif yöntemlerin kullanımı, adet döngüsünü etkileyebilir. Hapların başlanması veya bırakılması sonrasında düzensizlik görülebilir.
  • Ergenlik dönemindeki genç kızlar ve premenapoz dönemindeki kadınlar, hormonal değişiklikler nedeniyle adet düzensizlikleri yaşayabilir.


Adet gecikmesi nedir?

Adet gecikmesi, genellikle normal adet döngüsüne göre beklenen tarihten itibaren bir hafta veya daha fazla süreyle adetin başlamaması olarak tanımlanır.

Adet gecikmesi normal midir?

Arada bir yaşanan adet gecikmeleri genellikle normaldir. Ancak, adet döngüsünde düzenli olarak ciddi gecikmeler veya diğer belirtiler varsa, bu durum bir sağlık sorununun göstergesi olabilir.

Adet kaç gün gecikebilir?

Adet gecikmesi birkaç günden birkaç haftaya kadar değişebilir. Gebelik olmadığı halde gecikme uzarsa mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Cinsel ilişki adet gecikmesine neden olur mu?

Cinsel ilişki doğrudan adet gecikmesine neden olmaz. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklar veya beklenmedik bir gebelik, adet döngüsünü etkileyebilir.

Cinsel ilişki, gebelik olasılığını beraberinde getirir. Adet gecikmesi yaşayan bir kadın, ilk planda gebelik olasılığını değerlendirmelidir.

Adet gecikmesinin çözümleri

Adet gecikmesinin çözümü, altında yatan nedenlere bağlıdır. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, stresi yönetme teknikleri ve bazı durumlarda tıbbi tedavi, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olabilir. Adet gecikmesinin genel çözümlerinden bazıları şunlardır:

  • Gebelik olasılığının belirlenmesi
  • Stresle başa çıkılması
  • Sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi
  • Polikistik over sendromu gibi hormonal bozuklukların tedavi edilmesi,
  • Tiroid problemleri gibi sağlık sorunlarının tedavi edilmesi,
  • Bir uzmana danışılarak, uygun durumlarda doğum kontrol hapı kullanılması
  • Yeme alışkanlıklarının düzenlenmesi
  • Fiziksel aktivite düzeyinin ayarlanması


Uzm. Dr. Esra Oben Tutar
Bayındır Söğütözü Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

03.01.2024




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız